Ο Αμπντελχάκιμ Μπελχάτζ, πρώην μαχητής του “τζιχάντ” που έγινε στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης μετά την πτώση του Καντάφι, και ο Σάμι αλ Σαάντι, ένας πρώην αντιπολιτευόμενος, κατηγορούν τον πρώην υπουργό της εργατικής κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ ότι έδωσε την άδεια στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να δώσουν στη CIA τις πληροφορίες οι οποίες της επέτρεψαν να τους παραδώσει στο πρώην καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, το οποίο στη συνέχεια τους βασάνισε.

Η απόφαση για την προσφυγή προσωπικά εναντίον του Τζακ Στρο ακολούθησε τη δημοσίευση ενός άρθρου στους “Σάντεϊ Τάιμς” της 15ης Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο η MI6 ενημέρωσε για τη σύλληψη του Μπελχάτζ και της συζύγου του, της Φάτιμα, στην Ταϊλάνδη από τη CIA με στόχο να τους παραδώσει στο λιβυκό καθεστώς.

Οι δύο Λίβυοι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μαρκ Άλεν, καθώς και σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Τζακ Στρο, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει, έχει αρνηθεί στο παρελθόν οποιαδήποτε συνέργεια των Βρετανών στην παράδοση Λιβύων στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Οι δικηγόροι του γραφείου Leigh Day and Co ζητούν από τον Στρο τα έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι “Σάντεϊ Τάιμς” για να στηρίξουν τις αποκαλύψεις τους, καθώς και τις διακοινώσεις που είχαν σταλεί τότε στο λιβυκό καθεστώς και τις προσωπικές σημειώσεις του Στρο στο διάστημα από το 2004 ως το 2010.

Το δικηγορικό γραφείο ενεργεί για λογαριασμό του Αμπντελχάκιμ Μπελχάτζ, ο οποίος είχε τότε την έδρα του στην Ασία και διοικούσε μια ένοπλη ισλαμική οργάνωση αντίθετη στον Μουάμαρ Καντάφι, και του Σάμι αλ-Σαάντι, ο οποίος υποστηρίζει πως βρετανοί πράκτορες βοήθησαν να συλληφθεί το 2004 στο Χονγκ Κονγκ και να σταλεί πίσω στη Λιβύη, όπου λέει πως υποβλήθηκε επί χρόνια σε βασανιστήρια.

“Οι πελάτες μας θέλουν να μάθουν ποιός στην αλυσίδα της διοίκησης υπέγραψε τι και πότε”, δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του BBC η δικηγόρος Σάπνα Μαλίκ του γραφείου Λι Ντέι και Σία.

“Οι Βρετανοί ήταν αυτοί που έδωσαν τις πληροφορίες που επέτρεψαν να συλληφθούν οι Λίβυοι εκεί όπου βρίσκονταν”, υπογράμμισε. “Οι αδικίες που διαπράχθηκαν πρέπει να έρθουν στο φως”, πρόσθεσε.