Το Unite, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα συντήρησης και ασφάλειας στην κεντρική τράπεζα θα απεργήσουν για τέσσερις ημέρες από τις 31 Ιουλίου καθώς τους δόθηκε αύξηση μισθού 1%. Παρά τις αυξήσεις, που είναι παγιωμένες στο 1% κατ' έτος, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,9% και η υποτίμηση της στερλίνας μετά την απόφαση για το Brexit, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
 
Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.
 
Όπως περιγράφουν οι Financial Times, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η μέση αμοιβή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά 2,3% τους τελευταίους τρεις μήνες, έως τα τέλη Απριλίου, την ώρα που η μέση αμοιβή του δημοσίου τομέα αυξήθηκε κατά 1,1%.
 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους βουλευτές για να τερματίσει το πλαφόν 1% για το Δημόσιο, κάτι που ισχύει από το 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό των κρατικών δαπανών.
 
Αν και αυτό το πλαφόν δεν ισχύει για την ανεξάρτητη Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον μισθολογικών περιορισμών για τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα. Μια απεργιακή κινητοποίηση θα έφερνε ενδεχομένως σε δύσκολη θέση την κεντρική τράπεζα, της οποίας οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν επικεντρωθεί σημαντικά στις προοπτικές για την αύξηση των μισθών.
 
Η Τράπεζα, που απασχολεί περίπου 3.600 άτομα, δήλωσε ότι η Unite κάλεσε σε ψηφοφορία περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού. «Εάν προχωρήσει η απεργία, η Τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σχέδια προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Unite και ελπίζουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας σε ανακοίνωση.
 
Η Unite δήλωσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι της Τράπεζας κερδίζουν λιγότερα από 20.000 λίρες (25.700 δολάρια) το χρόνο, άρα μια αύξηση κατά 1% θα είχε πιθανόν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.
 
Το συνδικάτο κάλεσε το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϋ, να παρέμβει, λέγοντας ότι θα εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν διευθετηθεί η διαμάχη. Όπως σημειώνουν οι FT, ο Κάρνεϋ λαμβάνει ετησίως 480.000 λίρες. «Ο κύριος Κάρνεϋ θα πρέπει να βάλει τάξη στο σπίτι του» και να σταματήσει να «κλείνει τα μάτια του» στα προβλήματα, ήταν η έκκληση του εκπροσώπου του σωματείου των εργαζομένων.