Μεγαλύτερη συνεισφορά αλλά και περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε η ομάδα των BRICS, των πέντε μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο
«Αυτή η συνεισφορά θα γίνει αναμένοντας να εφαρμοσθούν πλήρως και σε εύλογο διάστημα όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2010 συμπεριλαμβανομένης μίας περιεκτικής μεταρρύθμισης στο δικαίωμα ψήφου και της αναλογίας συμμετοχής» ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν των BRICS, στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στο Λος Κάμπος στο Μεξικό.
Τα κράτη συμπλήρωσαν ότι η συμμετοχή τους θα χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον οι υπάρχοντες πόροι θα έχουν «αξιοποιηθεί επαρκώς». Υπάρχουν φόβοι ότι το ΔΝΤ θα κληθεί να παρέμβει και πάλι, σε περίπτωση που η κρίση στην ευρωζώνη διαχυθεί από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Προκειμένου να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ταμείων του.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των BRICS και δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι θα συμβάλει στο ταμείο με 43 δισ. δολάρια. Δύο ακόμη κράτη μέλη των BRICS, η Ινδία και η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τη συμμετοχή τους με 10 δισ. δολάρια εκάστη. «Υπάρχει ανησυχία ότι το τείχος προστασίας που διαθέτουμε τώρα δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ. Ο Σινγκ προσέθεσε ότι η αργή παγκόσμια ανάκαμψη και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών δυσχεραίνουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο. «Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση προκαλεί βαθιά ανησυχία» σχολίασε χαρακτηριστικά.