Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως για «δύο ώρες μπινελικωνόμασταν», ωστόσο ο ίδιος έφυγε ικανοποιημένος από τη συνάντηση. «Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Με την συμφωνία που έχει και την ευρωπαϊκή έγκριση σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσουμε παραπάνω. Είναι πάντως μια λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000 ευάλωτα νοικοκυρά όπως ορίζονται από τα όρια του σχετικού Νόμου. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διοτι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργές οι τράπεζες. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα είναι η επόμενη συνάντηση» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα χρόνο. Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήρανε ρύθμιση.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης στο επίδομα των 600 ευρώ και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ο ίδιος δήλωσε «Όχι δεν θα το πάρουν άλλοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν εκτός έδρας και νυχτερινά που έχουν νομοθετηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια και δεν τους είχαν δοθεί». Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μοιραστούν το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Έφη Αχτσιόγλου: «Φαρσοκωμωδία. Μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά είναι τραγική για τους δανειολήπτες»

«Φαρσοκωμωδία, η οποία μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά είναι τραγική για τις συνέπειές της και την κατάσταση των δανειοληπτών», χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου τον «τσακωμό» Σταϊκούρα-τραπεζιτών στο «Κόκκινο 105,5».

«Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τις τράπεζες η είδηση είναι ότι δεν υπάρχει είδηση. Οι τράπεζες εξακολουθούν να σωρεύουν κέρδη και συνεχίζουν να λειτουργούν αντικοινωνικά, παρότι ουσιαστικά στηρίζονται από το ελληνικό Δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως μία κυβέρνηση του “ναι σε όλα” στις τράπεζες και οι δανειολήπτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση» τόνισε.

«Οι νόμοι που ψήφισε η ΝΔ οδηγούν στη συγκέντρωση πλούτου από τις τράπεζες, στην απομάκρυνση του Δημοσίου από τον έλεγχο των τραπεζών και στη ζημία του δημοσίου συμφέροντος, μειώνουν τη φορολογία σε εισοδήματα από stock options, ανοίγουν τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «οι δόσεις των δανείων αυξάνονται εκρηκτικά. Μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Πολίτες χάνουν τα σπίτια τους για ευτελή ποσά, δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν με τα funds που ζητούν αδιανόητα ποσά μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κοινοποιούνται 50.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2022, και πρώτης κατοικίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και αποκλείονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».