του Θάνου Καμήλαλη
(UPDATE: Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την γελοιοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ, η εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «καταδίκασε απόλυτα» το περιστατικό, ζητώντας συγγνώμη για την παρουσίαση του θέματος. Ο Λιάγκας έκανε λόγο για μία βίαιη πράξη, ωστόσο, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, υποστήριξε ότι υπάρχει και μια «αστεία πλευρά»…)
Ας πούμε πρώτα τι συνέβη: Το μεσημέρι της Τετάρτης μια φοιτήτρια του ΑΠΘ δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όταν ένας 20χρονος φοιτητής εκσπερμάτωσε πάνω στην πλάτη της. Ο δράστης επιχείρησε να τραπεί σε φυγή, αλλά παρευρισκόμενοι τον κυνήγησαν και τον ακινητοποίησαν. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας.
Ένα περιστατικό όπου ένας άνδρας θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σεξουαλικά σε γυναίκα, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πάντα απεχθές, χυδαίο κι εγκληματικό. Στη μεσημεριανή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΙ αποφάσισαν να γελάσουν επί πέντε λεπτά με την ψυχή τους.
Θα πει κάποιος εδώ: Γιατί ασχολείστε με τηλεσκουπίδια;
Γιατί ακόμα και τα τηλεσκουπίδια (για να μην πω, ειδικά) έχουν τηλεθέαση, ακροατήριο και δημιουργούν πρότυπα, διαμορφώνοντας συνειδήσεις. Την ώρα που χιλιάδες γυναίκες φοβούνται να κυκλοφορούν μόνες σε δρόμο μετά από κάποια ώρα, την ώρα που ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας ασχολείται με την έμφυλη βία, την ώρα σε ζητήματα βιασμών συνήθως κατηγορούμενο από την κοινωνία καταλήγει το θύμα (για το τι φορούσε, γιατί ήταν εκεί κλπ) κι ένα μικρό ποσοστό καταγγέλλεται, την ώρα που οι παρενοχλήσεις σε δρόμους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι συχνό φαινόμενο, ο Λιάγκας και οι συνδαιτυμόνες του επέλεξαν να σκάσουν στα γέλια, με ατάκες όπως «ε αφού ήταν από πίσω πού θα εκτονωθεί, θα κάνει γκελ;» και «πήγε να αποδώσει τα εύσημά του»…
Οι περιπτώσεις όπου η ελληνική τηλεόραση προκαλεί από χλεύη έως θυμό είναι αναρίθμητες πλέον και το «ξεπέρασε τον εαυτό της» είναι πλέον κλισέ, αλλά προσωπικά, είναι πολύ λίγες οι φορές που ένα στιγμιότυπο μου έχει προκαλέσει τόση οργή. Δεν ξέρω γιατί, μάλλον είναι η αντιδιαστολή μεταξύ ενός σοβαρού περιστατικού, που συμβαίνει κατά κόρον σε διάφορες εκφάνσεις του και θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια σοβαρή κουβέντα, με 6 χάχες (τρεις γυναίκες εντωμεταξύ) που κοροϊδεύουν ουσιαστικά το θύμα και έμμεσα αθωώνουν κοινωνικά τον δράστη. Υποθέτω ότι αν είχε συμβεί στους ίδιους ή σε δικούς του ανθρώπους θα γελούσαν το ίδιο, ή μήπως όχι; Κι αν ήταν αλλοδαπός ο δράστης, θα ήταν ίδια η αντίδραση;
Μόνο οργή λοιπόν (και άλλα, σε ιδιωτικό χώρο) για τέτοιους χάχες και ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρχει κάποια παρέμβαση και επανόρθωση. Σε έναν δημόσιο λόγο σε μόνιμη σήψη, αυτό θα ήταν έστω ένα «πάλι καλά».