Παράλληλα, αξιωματούχος της οργάνωσης μίλησε στο Al Jazeera και διευκρίνισε τα «καυτά» σημεία της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας. Αφορούν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, Issat el Reshiq.

Αξιωματούχοι της Χαμάς ακόμη ανακοίνωσαν ότι «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ. Ηδη, φέρονται να απάντησαν στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως ενημέρωσε γραπτώς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων περιγράφοντας την ασφαλή επιστροφή τους ως «ιερή και υπέρτατη αποστολή».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε χθες Δευτέρα πως η συμφωνία πλησιάζει.

«Είμαστε τώρα πιο κοντά από ποτέ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, κάνοντας λόγο για συμφωνία που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται, καθώς και παύση του πυρός που θα επιτρέψει την τόσο αναγκαία βοήθεια στη Γάζα.

Πενθήμερη εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η προσωρινή συμφωνία περιλαμβάνει πενθήμερη εκεχειρία, που αποτελείται από κατάπαυση του πυρός στο έδαφος και όρια στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.

Σε αντάλλαγμα, 50 έως 100 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ θα απελευθερωθούν.

Μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν περιλαμβάνονται Ισραηλινοί πολίτες και αιχμάλωτοι άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, «η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παιδιών και γυναικών που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ».

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία ή έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 240 όμηροι, κυρίως Ισραηλινοί, συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και κρατούνται.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μία συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «ήσσονος σημασίας» πρακτικά ζητήματα.

Ισραηλινά μέσα: Κλειδώνει η συμφωνία

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συμφωνία κλειδώνει, καθώς το Ισραήλ φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως».

Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο της χώρας δεν προτίθεται να αποκαλύψει τίποτα μέχρι οι αποφάσεις να είναι οριστικές.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανθρωπιστική οργάνωση που έχει διαμεσολαβήσει σε απελευθερώσεις ομήρων στο παρελθόν, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ταξίδεψε στο Κατάρ για συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς, αυξάνοντας περαιτέρω τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Πολύνεκρες επιθέσεις και πολιορκία νοσοκομείου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε «περίπου 250» τοποθεσίες στη Γάζα» το τελευταίο 24ωρο, τις οποίες περιγράφει ως «στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Σύμφωνα με αναφορές σε παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης αναφέρει 15 νεκρούς με «μεγάλο αριθμό» να παραμένει κάτω από τα ερείπια.

Οι ισραηλινές Αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της Γάζας, το οποίο βρίσκεται υπό την πολιορκία τανκς, δήλωσε στο BBC ότι εξακολουθούν να ακούγονται πυροβολισμοί στην περιοχή. Στο νοσοκομείο παραμένουν περίπου 500 ασθενείς.

«Έχουμε τώρα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους, επομένως έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο πληθυσμό (στη νότια Γάζα), που χρησιμοποιεί το ένα τρίτο των νοσοκομειακών κλινών, σε λιγότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων νοσοκομείων», δήλωσε, χθες, χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν (εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας), αποτυπώνοντας μόνο ένα κομμάτι της ζοφερής πραγματικότητας.

«Ακόμα κι αν αύριο το πρωί, αυτό έληγε με όρους κατάπαυσης του πυρός, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε τεράστιο πρόβλημα», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας από τη Γενεύη.

Ο Ράιαν είπε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να παράσχουν περίθαλψη για πιο περίπλοκες ιατρικές περιπτώσεις –συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ασθενών με καρκίνο ή όσων πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση– και πιθανότατα θα «κατακλυστούν» από τις περίπου 5.500 γεννήσεις που αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Ισραηλινές φονικές επιδρομές και στην Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Al Jazeera Arabic και αναρτήθηκε στο X δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο βίντεο φαίνεται μια φάλαγγα βαριά οπλισμένων ισραηλινών στρατιωτών να παρελαύνει δίπλα σε ένα θωρακισμένο ισραηλινό όχημα. Ένα άλλο μέρος του βίντεο έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει έναν δρόμο στον καταυλισμό Μπαλάτα.

Ξεχωριστές επιδρομές και μάχες με πυροβόλα όπλα αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τραυματίσει τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Αράμπα. Άλλες επιδρομές αναφέρθηκαν σε Κιφίν και Γκαμπαντίγια.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, BBC