«Η πραγματικότητα είναι πως η Θεσσαλονίκη έχει τις χειρότερες αναλογίες ως προς το πράσινο ανά κάτοικο, είναι μία πόλη που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μια πόλη που βασανίζεται από το κυκλοφοριακό, μια πόλη που πολλά έργα εξαγγέλλονται και τελικά δεν υλοποιούνται. Νομίζω λοιπόν ότι εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της ανάπτυξης και της στήριξης της Θεσσαλονίκης από την αρχή» προσέθεσε και συνέχισε:

«Χρειάζονται παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν την περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή, άρα και το ζήτημα της ΔΕΘ πρέπει να το δούμε υπό αυτήν την οπτική. Χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πάρκο εντός του οικιστικού ιστού η πόλη. Έργα τα οποία ενισχύουν τη χρήση του ΙΧ τα οποία σήμερα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη ζωή της πόλης, όπως είναι το FlyOver… το μετρό έχει γίνει νομίζω το μεγαλύτερο ανέκδοτο, να δούμε εάν θα τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα».

Σχετικά με τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς ανέφερε:

«Για το ζήτημα της ακρίβειας πρώτα απ’ όλα. Θα μιλήσουμε για έλεγχο των τιμών και πλαφόν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια που παρατηρούμε σήμερα στα σούπερ μάρκετ; Θα μιλήσουμε για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως έγινε πρόσφατα, για παράδειγμα, στην Ισπανία; Θα μιλήσουμε για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, για να μην ροκανίζονται οι όποιες αυξήσεις από τον τιμάριθμο;

Στο ζήτημα της υγείας όπου δεν έχουμε απλώς και μόνο μία οπισθοχώρηση, μια επιδείνωση, έχουμε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει σήμερα στη χώρα από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη. Εμείς λέμε ότι για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του, για να παραμείνουν οι γιατροί στο σύστημα και να μη φεύγουν είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό, χρειάζεται μια γενναία μισθολογική αύξηση, χρειάζεται διπλασιασμός των αποδοχών των γιατρών. Δημοσιονομικό κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, αν θα στηρίξεις το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά, 20.000 κενά αυτή τη στιγμή στο σύστημα. Και αυτά είναι μέτρα τα οποία απλώς και μόνο θα μας φέρουν στο μέσο όρο πανευρωπαϊκά, ως προς τη δημόσια δαπάνη για τον τομέα της υγείας. Να φτάσουμε στο περίφημο 7,5%.

Στο ζήτημα της ενέργειας που αυτή τη στιγμή πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία. Πλαφόν στη χοντρική και λιανική τιμή του ρεύματος. Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχό της σε όλη την Ευρώπη. Μπαίνουν 8 η ώρα το βράδυ οι ηλεκτροπαραγωγοί, δίνουν όποια τιμή θέλουν, πέντε και έξι φορές πάνω από το κόστος και κλειδώνουν αυτή την τιμή και αισχροκερδούν ουσιαστικά απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία. Δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με την κοινωνία παρούσα, με ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορούν να λυμαίνονται την αγορά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Και πρωταγωνιστικός ρόλος της κοινωνίας στις ΑΠΕ. Ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί συνειδητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ιδιοπαραγωγή, να δοθεί δυνατότητα στη βιομηχανία να βάλουνε φωτοβολταϊκά για να καλύψουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες οι παραγωγικές μονάδες. Και φυσικά το κρίσιμο, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

Στέγη. Ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μακριά από τον τόπο τους, απασχολεί τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους. Κατάργηση της Golden Visa. Δραστικός περιορισμός του Airbnb, όχι σε κάποιες λίγες περιοχές, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Ενίσχυση επιτέλους της προσφοράς κατοικίας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την προσφορά στην κατοικία. Και η κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει αφήσει και την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης ανεκμετάλλευτη, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Στήριξη, από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κατοικίας. Ταμείο Ανάκαμψης 1 δισ. ευρώ. Εισφορές που λιμνάζουν αυτή τη στιγμή, από τον πρώην ΟΕΚ, άλλο 1 δισ. ευρώ. Για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που θα αυξήσει την προσφορά. Φοιτητική στέγη, πολύ μεγάλο ζήτημα. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια κινδυνεύουν με κλείσιμο γιατί δεν πάνε οι φοιτητές, γιατί δεν έχουνε πού να μείνουν. Αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών και προγράμματα μαζί με τους δήμους για να στηριχθεί η φοιτητική στέγη. Και βεβαίως ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που αφορά το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας άνθρωποι, οικογένειες μπορεί να χάσουν το σπίτι τους για ένα χρέος ελάχιστων χιλιάδων ευρώ. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση όλου του συστήματος του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Πέμπτο ζήτημα. Πολιτική προστασία και κλιματική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Το βλέπουμε στη Θεσσαλία, το βλέπουμε στην Κρήτη, εκεί που προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τους φορείς διαχείρισης του νερού. Εμείς λέμε καμία ιδιωτικοποίηση φορέα διαχείρισης υδάτων, καμία κερδοσκοπία στο φυσικό αγαθό του νερού. Έργα υποδομής τα οποία λείπουν αυτή τη στιγμή στα αρδευτικά, στα φράγματα, στα αντιπλημμυρικά για την προστασία και τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών. Ως προς την πολιτική προστασία, επειδή πολλή κουβέντα έγινε το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική που έφτασε να σβήσει τελικά εντός του οικιστικού ιστού της πρωτεύουσας, χρειάζεται ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας κάτω από μια ενιαία αρχή. Να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατακερματισμό και επίσης να μπει ένα τέλος και σε αυτή την σκανδαλώδη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων από τη μεριά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μερίμνησε εντός πολλών εισαγωγικών, έτσι ώστε μόλις το 1% των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να πάει στην Πολιτική Προστασία. Και από αυτό το 1%, κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, μέχρι και τον Ιούνιο που παρουσιάσαμε τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, να έχει απορροφήσει μόλις το 1%. Το 1% του 1%. Αυτή είναι η πολιτική που μας έλεγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι προετοιμασμένη να κάνει για την Πολιτική Προστασία και τα αποτελέσματα τα είδαμε δυστυχώς στην πρωτεύουσα της χώρας, τα είδαμε στην Αθήνα.

Και έκτο, αλλά όχι έσχατο ζήτημα, το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Δεξιάς έχουν ως στρατηγική το να πατήσουν πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων για να φέρουν θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρώτος που πρέπει να καταργηθεί είναι ο νόμος για την εξαήμερη εργασία. Και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το ΣΕΠΕ πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Εργασίας και να αποκτήσει και πάλι το ρόλο του ελέγχου του τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας σήμερα στη χώρα μας».

Σχετικά με την αποχώρηση των στελεχών της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αυτό που αφορά την κοινωνία είναι πως έχουμε επιβεβαιωθεί κατά γράμμα η οποία ασκήσαμε και οι λόγοι για τους οποίους διατυπώσαμε την αποχώρησή μας. Νομίζω κανείς αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να το αρνηθεί, ο εκφυλισμός, η απαξίωση, οι ίντριγκες, όλα αυτά που έλαβαν ακραία μορφή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχεία τα οποία είχαμε προβλέψει, επισημάνει και καταγράψει και τότε εγκαίρως είχαμε μιλήσει για μια πράξη αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας».

«Η Νέα Αριστερά ανήκει στη Νέα Αριστερά και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα είναι μια πειστική, μαχητική αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μικρομεγαλίζουμε, ούτε διεκδικούμε την απόλυτη αλήθεια, προφανώς αυτό εμπεριέχει και συνθέσεις, εμπεριέχει και συνεργασίες της Αριστεράς με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όμως όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε σοβαρά προγραμματικά επίδικα» συμπλήρωσε για τις συνεργασίες και συνέχισε:

«Δεν είναι ζήτημα αριθμητικών προσθαφαιρέσεων, δεν είναι ζήτημα τεχνικών συγκολλήσεων, δεν είναι ζήτημα κρυφών συμφωνιών ηγεσιών πίσω από κλειστές πόρτες. Υπενθυμίζω ότι η Νέα Αριστερά στους λίγους μήνες ζωής της πήρε ήδη πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις. Αυτό που εμείς λέμε και προτάσσουμε είναι ένα πρόγραμμα που η κοινωνία θα κατανοήσει ως ευθέως αντιπαραθετικό απέναντι στην πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαράξει τη δική του πορεία. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα του πει τι να κάνει. Χάνουμε όμως την ουσία, το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ποια πρόταση θα καταθέσουμε στην ελληνική κοινωνία για να καταλάβει ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα και αλλαγή της ζοφερής κατάστασης που ζει. Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος και εμείς αυτό θα κάνουμε και όχι σε έναν διαγωνισμό ονομάτων και προσώπων που έχει κουράσει και την ελληνική κοινωνία και δεν έχει να προσφέρει τίποτα σήμερα» είπε σχετικά με το ενδεχόμενο της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα.

«Η Νέα Αριστερά βρίσκεται μπροστά στο ιδρυτικό της συνέδριο, οπότε η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί ως κόμμα, θα έχει αυτόνομη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και από ‘κει και πέρα βεβαίως θα είναι ανοιχτή να συζητήσει, να συνεργαστεί, να συνθέσει, όπου αυτό είναι εφικτό και μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία. Πώς θα συνεργαστείς με κάποιον όταν δεν ξέρεις τι λέει επί της ουσίας των πολιτικών πραγμάτων; Λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ βλέπω τώρα τουλάχιστον τρεις με διαφορετικές πολιτικές. Εμείς λοιπόν λέμε, σαφείς θέσεις, σαφές πρόγραμμα, να ξέρεις τι λες, πώς τα λες και εκεί θα κριθούμε όλοι από τον τελικό κριτή που δεν είναι άλλος από την κοινωνία» κατέληξε.