Στη συνέχεια έκανε λόγο για «ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο τα ζητήματα της φορολογίας» αντίθετα εισάγει «αυθαίρετα και άδικα κριτήρια», κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής πως οι Έλληνες πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τα ειισοδήματά τους.

«Η χώρα αντιμετωπίζει ένα δομικό πρόβλημα: Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και διευρύνει τις ανισότητες» με κυρίαρχο στοιχείο τους έμμεσους φόρους. Μάλιστα παράθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τα νομικά πρόσωπα έναντι των φυσικών προσώπων. Όπως είπε «τα φυσικά πρόσωπα συνεισέφεραν για το 2022 11 δισεκατομμύριά ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα λιγότερα από4,5 δισεκατομμύρια. Σε τι μεταφράζονται αυτά τα δεδομένα; Ότι οι πολίτες πληρώνουν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους καθημερινό φόρο μέσα από την κατανάλωση, ενώ οι πολίτες, ως φυσικά πρόσωπα, είναι αυτοί που στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά» προσέθεσε.

«Κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «συνειδητή αδιαφορία για αυτούς που θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο» τους οποίους η κυβέρνηση ενισχύει με «προκλητικές φοροαπαλλαγές και συστηματικούς φοροφυγάδες». Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις διατάξεις αυτές αναπαράγει «η γνωστή παλιά συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο «Νέα Αριστερά» αντιπαρέβαλε την ανάγκη για μία «σύγχρονη, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα στηρίζεται στις νέες δυνατότητες που διαθέτουμε και κυρίως θα έχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό». Επιπλέον, τόνισε πως το βασικό πρόβλημα της φορολογικής πολιτικής είναι πως «κανείς δεν πιστεύει ότι οι φόροι έχουν νόημα και ότι επιστρέφουν στους πολίτες ανταποδοτικά μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», σημειώνοντας πως «κάθε ευρώ μετράει όταν αυτό το ευρώ επιστρέφει στην κοινωνία» τονίζοντας πως «έτσι χτίζουμε φορολογική συνείδηση».

Κάλεσε η φορολογία πρέπει να γίνει «εργαλείο για την θωράκιση της κοινωνίας και της αναδιανομής τους εισοδήματος», ενώ τόνισε «είναι εφικτό όχι όμως με οριζόντια μέτρα αλλά έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και πως «όσο ο προκλητικός πλούτος μένει στο απυρόβλητο δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη».

Μάλιστα, κάλεσε ακόματο ζήτημα της φορολογίας να τεθεί σε «προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων», προαναγγέλλοντας ότι «η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα μέσα στην Βουλή και μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε απέναντι στην ηγεμονία της δεξιάς».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση αποδέχεται πως ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτη 2023 παραιτείται από την προσπάθεια να γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματα και να σχεδιάσει την φορολογική της πολιτική» και έτσι «αποκαλεί όλους φοροφυγάδες» όσους βρίσκονται στην βάση της κοινωνικής πυραμίδας, επιζητώντας «τον εξοβελισμό τους από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα»

«Το φορολογικό είναι ένας κρίσιμος κρίκος για την βίαιη κοινωνική αναδιάρθρωση που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία» κατήγγειλε, καθώς και ότι «η Ν.Δ είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής» και για τον λόγο αυτό «βρίσκεται απέναντι σε ένα ευρύ κύμα διαμαρτυρίας για τις επιλογές της».