Αφού ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των υπερκερδών στις τράπεζες, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN είπε ότι «το θέμα είναι πολύ λεπτό, έχει πολλές πτυχές. Υπάρχουν πράγματα που ενοχλούν την πλειονότητα των πολιτών. Εκνευρίζουν συχνά» και συμπλήρωσε ότι «το θέμα μπορεί να το δεις κάποιος από διάφορες γωνίες. Σίγουρα θα υπάρχουν εκείνοι που λένε φορολογήστε τους, τράπεζες είναι, αντέχουν οι πλάτες, στο κάτω κάτω έχουν βγάλει πάρα πολλά κέρδη».

Ανέφερε πως «πρώτα από όλα, οι τράπεζες φορολογούνται παραπάνω από τους υπόλοιπους, δεν είναι γνωστό, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου που διευθετεί παλιές εκκρεμότητες της περασμένης δεκαετίας εκεί υπάρχει μια φορολόγησή όχι 22% οπούς τους υπόλοιπους αλλά 29% επί των κερδών. Είναι μια υπόθεση αρκετά τεχνική, υπάρχουν εκκρεμότητες από την περασμένη δεκαετία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και τραπεζών, αυτό συμπυκνώνεται στο λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο και τότε συμφωνήθηκε το 2013 να υπάρχει όταν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες να υπάρχει μια φορολόγηση της τάξεως του 29%. Άρα το δημόσιο υπό αυτή την έννοια το συμφέρει για να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή του αναβαλλόμενου φόρου να είναι κερδοφόρες οι τράπεζες αλλιώς το θέμα θα μείνει ανοιχτό».

Για την πρόταση να υπάρξει φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών, υποστήριξε ότι υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες οι δικές μας μόλις αναστηλώθηκαν» εξήγησε τι εννοεί με τον όρο «ιδιαιτερότητα» και προσέθεσε ότι «μόλις έχουν κάνει τα πρώτα βήματα και προχωρούν μπροστά μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας, εάν κάτι τις αποσταθεροποιούσε θα θύμιζε την κρίση της περασμένης δεκαετίας όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν για να στηρίξουν τότε τις τράπεζες που κατέρρευσαν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και επίσης πρόσφατα ήρθαν ξένοι επενδυτές και στις 4 συστημικές τράπεζες και αγόρασαν μετοχές που στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα».

«Αν έρθεις δύο μήνες μετά και πεις ωραία φέρατε τα λεφτά σας, πάρτε τώρα μία στο κεφάλι, θα στείλουμε ένα άσχημο μήνυμα όχι για τις τράπεζες αλλά για την οικονομία και για τις επενδύσεις που θέλουμε να έρθουν στην Ελλάδα, μπορεί αυτό να το πληρώσουμε» ισχυρίστηκε, αναδεικνύοντας τον φόβο της κυβέρνησης να μην δυσαρεστήσει τους ξένους επενδυτές.

Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «αν αποσταθεροποιηθούν οι τράπεζες, πέφτουν οι μετοχές τους, αρχίζει όλο αυτό το πράγμα να έχει μία αρνητική ανάκλαση στην ελληνική οικονομία» και τότε «κανείς δεν θα θυμάται τις ηρωικές μου δηλώσεις. Θα θυμάται ότι με εμένα υπουργό Οικονομικών θα έχουν γκρεμιστεί οι τράπεζες».