Όπως έχει αναδείξει το TPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, το ζήτημα έχει ταράξει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών, καθώς τα ποσά κινούνται από 20 έως 80 ευρώ, και με περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν βεβαιώσεις για περισσότερες από μία παραβάσεις, να αντιμετωπίζουν συνολικούς λογαριασμούς εκατοντάδων έως και άνω των 1.000 ευρώ, τα οποία υπενθυμίζεται πως έχουν ως διορία για την καταβολή τους την τελευταία ημέρα του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Ήδη, αρκετοί από αυτούς οργανώνονται για να αναζητήσουν λύσεις για το πως θα κινηθούν, καθώς τόσο το ξαφνικό και το επιτακτικό των βεβαιώσεων, όσο και το γεγονός πως πολλοί από αυτούς δεν αναγνωρίζουν τις παραβάσεις αυτές, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Μία μέρα πριν την αποτολή των 140 χιλιάδων κλήσεων ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή, πως σύντομα επίκειται ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε Δήμους, με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις για όσους εξοφλήσουν τα ποσά εφάπαξ. Ωστόσο, μιλάμε για μία «λύση» η οποία προβλέπει για όσους δεν πληρώσουν άμεσα, τόκους και προσαυξήσεις.
«Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι πολίτες πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές τους υποχρεώσεις» υποστηρίζονει ο Δήμος Αθηναίων και προσθέτει:
«Γι αυτό, άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων έχει απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων της Αθήνας και των εργαζομένων τους με διευκολύνσεις, όπως οι απαλλαγές από ανταποδοτικά τέλη, από τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, η παραχώρηση δωρεάν προς χρήση των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης όπου προβλεπόταν αντίτιμο κ.α.
Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει την σταθερή διεκδίκησή του, κάθε Δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα , που αναβαθμίστηκε πρόσφατα από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody ‘s, θα είχε έτσι τη δυνατότητα να έχει επιλύσει αυτό το ζήτημα εγκαίρως, έχοντας θεσμοθετήσει τις 120 ή και περισσότερες δόσεις.
Τονίζεται, ότιοι ειδοποιήσεις που έφτασαν στους πολίτες αφορούν παραβάσεις των ετών 2016 και 2017 που έχουν διαπιστωθεί όχι μόνο από την Δημοτική Αστυνομία αλλά και από την Τροχαία. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώσει και να αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους παραβάτες, προκειμένου να εισπράξει τα προβλεπόμενα πρόστιμα ως τις 31-12-2020, χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής η παράτασης.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι η άμεση ψήφιση από την Βουλή της ρύθμισης για τις 120 δόσεις είναι απολύτως αναγκαία.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες έχουν ήδη αυτή την ώρα τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που έχουν βεβαιωθεί, σε 24 μηνιαίες δόσεις. »
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των δήμων της χώρας για βεβαίωση των προστίμων του ΚΟΚ εντός τριών ετών από την ημερομηνία της παράβασης και την κτήση της κλήσης. Επίσης, ζητούσε τη θέσπιση του δικαιώματος του «παραβάτη» για την καταβολή του ποσού του μισού προστίμου σε συγκεκριμένο διάστημα μετά την ημερομηνία λήψης της πρώτης ατομικής ειδοποίησης από τον Δήμο, καθώς το δικαίωμα αυτό έχει απολεσθεί στις περιπτώσεις που ο «παραβάτης» δεν έχει λάβει γνώση της κλήσης την ημέρα της παράβασης. Τέλος, την αντικατάσταση του εντύπου της κλήσης με αυτοκόλλητο που θα επικολλάται στο όχημα.
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, ο Συνήγορος του Πολίτη θα παρενέβαινε για τη διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων από τους δήμους πριν από πολλά χρόνια, έπειτα από αντίστοιχες καταγγελίες που δέχθηκε από πολίτες. Ο Συνήγορος υπέδειξε στους πολίτες να ζητήσουν από τις υπηρεσίες των δήμων αντίγραφα των κλήσεων-πράξεων βεβαίωσης παράβασης οχήματος, προκειμένου να συγκρίνουν τα στοιχεία του οχήματός τους όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, με αυτά που αναγράφονται στις κλήσεις. Ακόμα, συνέστησε και να ελέγξουν το περιεχόμενο της κλήσης και κυρίως εάν ήταν όλα τα πεδία αυτής πλήρως συμπληρωμένα.
Όπως αποδείχθηκε έπειτα από τον έλεγχο του περιεχομένου των κλήσεων βάσει των οποίων είχε επιβληθεί το πρόστιμο, οι κλήσεις είτε δεν περιείχαν σωστά τα στοιχεία του οχήματός τους (πχ αριθμός κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), είτε σε άλλες περιπτώσεις δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς «η θέση του οχήματος σε σχέση με τη περιοχή ισχύος της σήμανσης» (πχ μη αναγραφή του αριθμού της οδού), είτε αποδείχθηκε πως οι κλήσεις δεν περιείχαν άλλα στοιχεία της παράβασης, όπως η ποινή.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσοι πολίτες το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και παρακολούθησης της αναφοράς του πολίτη για τέτοιες περιπτώσεις.