Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Σ. Μισέλ προκειμένου να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή συμπαράσταση και κάλεσε την ΕΕ να δείξει «χειροπιαστή αλληλεγγύη» προς τις χώρες υποδοχής.
«Όσοι εισέρχονται εξετάζονται για κορoνοϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα.
Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου.
Δεν μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτικό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών».
Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη και ως προς τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας πως τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο συνδέονται και με τα συμφέροντα της Ένωσης.
«Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Αντι-Navtex «νομιμότητας» από τη Τουρκία εν μέσω κινήσεων της διπλωματίας
Αοριστολογίες από τον Μισέλ
Ο Σ. Μισέλ αρκέστηκε σε αοριστολογίες σχετικά με το προσφυγικό, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, για την προσφυγική κρίση ανέφερε πως αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, λίγες ώρες πριν επισκεφθεί τη Λέσβο, δήλωσε πως «αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό» και επισήμανε ότι «πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».