Για απουσία της υπουργικής εγκυκλίου που προσδιορίζει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την απόκτηση του freedom pass μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία. «Έρχεται κόσμος εδώ και τους λέμε ότι όταν δεν υπάρχει εγκύκλιος οδηγία από το υπουργείο δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αν το υπουργείο δεν μας δώσει εντολή, εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε» υπογράμμισε μιλώντας στο OPEN ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων των ΚΕΠ Αττικής, Παναγιώτης Κοχύλης, επισημαίνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των ΚΕΠ και του αρμόδιου Υπουργείου. «Το υπουργείο εδώ και πολύ καιρό βγάζει ανακοινώσεις και λέει ότι η τάδε υπηρεσία θα πρέπει να γίνει από το gov.gr και από τα ΚΕΠ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Γιατί όταν εμείς βρισκόμαστε έκθετοι προς τους πολίτες και δεν έχουμε πάρει οδηγίες, δεν γίνεται να έρχεται ο κόσμος εδώ και να ζητάει να τον εξυπηρετήσουμε για κάτι για το οποίο εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν έχουμε πάρει οδηγίες».

Παράλληλα, ο Π. Κοχύλης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ τους νέους που προσέρχονται στα ΚΕΠ ότι πρέπει να έχουν εκδώσει ΑΦΜ, το οποίο να είναι μάλιστα ταυτοποιημένο με τον ΑΜΚΑ. «Έχουμε καθημερινά μόνο δυστοκίες στις πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν 18χρονοι και 19χρονοι που δεν έχουν καν ΑΦΜ, άρα αν δεν βγάλουν ΑΦΜ δεν γίνεται να προχωρήσει η διαδικασία» κατέληξε.

Σε έλλειψη αυταπάρνησης των υπαλλήλων των ΚΕΠ απέδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, την δυστοκία για την οποία μίλησε ο Π. Κοχύλης, υποστηρίζοντας ότι παρά την έλλειψη εγκυκλίου «αυτές τις δύο ημέρες λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 4.500 αιτήσεις μέσω των ΚΕΠ. Εκεί πηγαίνουν όσοι δεν έχουν κωδικούς taxisnet και μόνο. Οπότε λειτουργεί το σύστημα. Είναι προσβλητικό για τους υπαλλήλους των ΚΕΠ που εργάζονται με αυταπάρνηση και έχουν ήδη δεχθεί 4.500 αιτήσεις, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν σήμερα».

«Υπάρχουν 263.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ή τον έχουν ολοκληρώσει, οπότε είναι δικαιούχοι του voucher. Τη Δευτέρα άνοιξε η εφαρμογή, και ήδη 141.000 από αυτούς έκαναν αίτηση μέσα από το gov.gr, μόνοι τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet» ανέφερε, ισχυριζόμενος πως «ήδη από σήμερα το πρωί θα έρχονται οι πρώτες χρεωστικές κάρτες».

Μάλιστα, ο υπουργός επέμεινε ότι «είναι όλοι οι υπάλληλοι ενημερωμένοι, αυτό που θέλαμε να ολοκληρώσουμε σήμερα είναι οι απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, οι οποίες είναι λογικές και θα απαντηθούν με έγγραφο του υπουργείου σήμερα. Δεν ξέρω πως εννοεί την εγκύκλιο ο πρόεδρος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως λειτουργική και ήδη έχουν υποβληθεί 4.500 χιλιάδες αιτήσεις» και στην ερώτηση «μα πώς είναι ενημερωμένοι αφού δεν τους στείλατε εγκύκλιο;» περιορίστηκε να απαντήσει ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πλατφόρμα οι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να κάνουν πέρα από μερικά συγκεκριμένα βήματα.