Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του «Πύργου (ελέγχου των συντάξεων) του ΕΦΚΑ» που εγκαινίασε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης, Τσακλόγλου).Το 21,3% των αιτήσεως αναπηρίας εκκρεμεί από το 2019 και (πιο) πίσω, το 29,97% των συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας) επίσης έχουν πρωτοκολληθεί πριν το 2020, αλλά και το 16% των συντάξεων γήρατος λιμνάζουν για περισσότερους από 24 μήνες. Ένας στους πέντε συνταξιούχους ζει χωρίς σύνταξη, ενόσω η αίτησή του εκκρεμεί στον ΕΦΚΑ για περισσότερα από δύο χρόνια. Ενώ τρεις στις δέκα χήρες δεν έχουν λάβει σύνταξη από το 2019 ή και παλαιότερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κυριότερη αιτία είναι η χαμηλή αποδοτικότητα των αρμοδίων υπαλλήλων καθώς το 25% αυτών εκδίδει έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδει από 45 συντάξεις τον μήνα. Σε πρώτη φάση, τέθηκε από τον Υπουργό Εργασίας ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος σε άμεση εφαρμογή: «την έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων».

«Σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης»

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ταμείο (ΠΟΠΟΚΠ) με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πάνω από 150.000 για κύρια σύνταξη, συν 120.000 για επικουρική.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Δεκαπέντε μήνες μετά τη φιέστα Βρούτση – Χάλαρη για την παρουσίαση της ψηφιακής σύνταξης, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων», «μια γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη» και να δίνει τη διαβεβαίωση για την έναρξη απονομής της από τον Ιούνιο του 2021 με το… πάτημα ενός κουμπιού, και οι διάδοχοί τους, Χατζηδάκης – Δουφεξής, διοργάνωσαν καινούργια γιορτή, με τις ίδιες περίπου εξαγγελίες-κοροϊδίες, υπό τη μορφή του «στρατηγείου» της απονομής συντάξεων στον ΕΦΚΑ. Και προφανέστατα πρόκειται για άλλη μία απόπειρα εξαπάτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως βρέθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις σύνταξης από το 2018 που δεν είχαν περαστεί στο σύστημα, προαναγγέλοντας νομοσχέδιο που θα βάλει τάξη στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, ανέφερε πως το δημόσιο θα επιβραβεύει όσους υπαλλήλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ.