Μία νέα αποστολή ειδοποιητηρίων για κλήσεις παραβάσεων του Κ.Ο.Κ φαίνεται να βρίσκεται «στα σκαριά» από το Δήμο Αθηναίων, με τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη να ετοιμάζεται να αποστείλει εκ νέου ειδοποιητήρια πληρωμής συνολικού ύψους 770.000 τεμαχίων, ένας αριθμός κατά περίπου 100.000 μεγαλύτερος από το μόνιμο πληθυσμό της πρωτεύουσας, που ανέρχεται στους 64.000 κατοίκους. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστή μία προσπάθεια του Δήμου για αποστολή ειδοποιητηρίων πληρωμής βεβαιωμένων κλήσεων για παραβάσεις τριών και πλέον ετών νωρίτερα με απαίτηση, μάλιστα, εξόφλησης την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται να αποστείλει τις κλήσεις στους πολίτες μέσω ιδιωτικής εταιρείας κούριερ με τον προϋπολογισμό του εν λόγω έργου παροχής υπηρεσιών να ανέρχεται σε 381.920 ευρώ. Ο αριθμός των 770.000 φακέλων προς αποστολή καταγράφεται, μάλιστα, σε πρακτικό αξιολόγησης προσφορών, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο ενός ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την αποστολή των κλήσεων.
Το πρακτικό αυτό έχει τεθεί ήδη προς έγκριση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Μάλιστα, η μοναδική περιγραφή που υπάρχει για την ποσότητα των φακέλων αναφέρεται αποκλειστικά σε «φακέλους αλληλογραφίας ειδοποιητηρίων κλήσεων (ταμειακών προσκλήσεων) σε οφειλέτες, προερχόμενες από βεβαιωμένες στο ταμείο του Δήμου παραβάσεις Κ.Ο.Κ. της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ.», παρά το γεγονός πως στελέχη της δημοτικής αρχής κάνουν λόγο για φακέλους που αφορούν πλήθος ταμειακών ειδοποιήσεων κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς τον δήμο.
Όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του ThePressProject, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχε υπάρξει πλήθος καταγγελιών από πολίτες της Αθήνας που έλαβαν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα από τον δήμο Αθηναίων με ημερομηνίες παραβάσεων, που φτάνουν τουλάχιστον έως το 2016. Ημερομηνία, μάλιστα, έκδοσης της πλειοψηφίας των ειδοποιητηρίων είναι η 13η Νοεμβρίου, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα από την επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον 140.000 ξεχασμένες από την περίοδο του 2016-2017, βεβαιωμένες κλήσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ στάλθηκαν με διορία για εξόφληση την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί και το γεγονός πως αρκετές καταγγελίες και αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν λόγο για βεβαιωμένα πρόστιμα σχετικά με κλήσεις, που ουδέποτε έχουν λάβει οι ίδιοι ή περιπτώσεις, που η κλήση για παράβαση φαίνεται να έχει βεβαιωθεί σε ημερομηνία που ο οδηγός και το αυτοκίνητό του δεν βρισκόταν καν στο σημείο. Επίσης, παραβάσεις για παράνομο παρκάρισμα κατοίκων, παρότι ο ίδιος έχει κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου, ακόμα και για παράβαση αυτοκινήτου του οποίου ο κάτοχος το είχε πουλήσει την περίοδο που φέρεται να κόπηκε η κλήση ή και περιπτώσεις δημοτών που έχουν ήδη πληρώσει τα πρόστιμα που έλαβαν εκ νέου.
«Δυνατότητα αποπληρωμής σε 120 δόσεις» από το δήμαρχο Αθηναίων με τόκους και προσαυξήσεις για όσους δεν πληρώνουν εφάπαξ
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε σε «αυτό που ετοιμάζεται να γίνει τώρα» επιβεβαιώνοντας τη ρύθμιση με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου για δυνατότητα αποπληρωμής των προστίμων σε 120 δόσεις «για να μπορέσουν όλοι να πάρουν μια ανάσα». Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως έπειτα από ερώτηση που είχε θέσει το Νοέμβριο ο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε απαντήσει πως σύντομα επίκειται ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε Δήμους, με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις για όσους εξοφλήσουν τα ποσά εφάπαξ. Πρόκειται, δηλαδή, για μία «λύση», η οποία προβλέπει για όσους δεν πληρώσουν άμεσα, τόκους και προσαυξήσεις.
Μάλιστα, ως δικαιολογία για τις αποστολές των ειδοποιητηρίων τη δεδομένη χρονική στιγμή τόνισε πως από το 2016 ή το 2017 μέχρι τώρα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επιλέξει να μην στέλνει κλήσεις «γιατί δεν ήθελε να χαλάσει την καρδιά κανενός», ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν τις στείλουμε τώρα, τα αρμόδια στελέχη και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για το αδίκημα της απιστίας».
Όσον αφορά στα ειδοποιητήρια που έχουν ήδη σταλεί στους πολίτες, ο Μπακογιάννης ισχυρίστηκε πως ο Δήμος «οφείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά το νόμο» να στέλνει ειδοποιητήρια για τις κλήσεις, ενώ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και το εν λόγω ρεπορτάζ, που ανέδειξε την αποστολή και την προμήθεια των αντίστοιχων φακέλων, ο δήμαρχος επέλεξε να τοποθετηθεί μόνο προς το ζήτημα της γραφικής ύλης υποστηρίζοντας πως «εμείς προμηθευόμαστε φακέλους για τα επόμενα τέσσερα με τεσσεράμισι χρόνια για να κάνουμε τη δουλειά μας».
Αντιδράσεις
Με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας έχει ήδη σταλεί στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης από δεκάδες πολίτες που έλαβαν αιφνιδιαστικά εν μέσω lockdown ειδοποιητήρια από τον Δήμο Αθηναίων για παραβάσεις που φέρονται να έχουν κάνει προ ετών. Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται η εξαιρετικά ετεροχρονισμένη ειδοποίηση που αφενός «δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την τέλεση της ίδιας της παράβασης», αφετέρου «παραβιάζει την αρχή της διαφάνειας, την αρχή της χρηστής διοίκησης και ως εκ τούτου την αρχή της νομιμότητας». Οι υπογράφοντας μάλιστα ζητούν να «παγώσουν» όλες οι οφειλές μέχρι να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και να διαγραφούν με νομοθετική ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με τρόπο ο οποίος παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως οι κλήσεις Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας που τοποθετούνται στον ανεμοθώρακα των οχημάτων θεωρούνται πως έχουν επιδοθεί νομίμως με αφορμή μία περίπτωση παραβάτη, που φέρεται να είχε λάβει δεκάδες κλήσεις για παράνομη στάθμευση τις οποίες δεν είχε πληρώσει. Ωστόσο, για την πολυετή καθυστέρηση των Δήμων στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με οφειλές τους που προέρχονται από την επιβολή προστίμων λόγω παραβάσεων διατάξεων του ΚΟΚ έχει αποφανθεί ο Συνήγορος του Πολίτη σε εντελώς αντίθετη συλλογιστική με προτάσεις του προς το υπουργείο Εσωτερικών.
«Συνέπεια των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες τόσο για την τέλεση της ίδιας της παράβασης, όσο και για το ενδεχόμενο να έχει ήδη εξοφληθεί το χρέος, αλλά να μην μπορούν να το αποδείξουν αφού μετά από τόσα χρόνια είναι λογικό να μην έχουν κρατήσει τη σχετική απόδειξη πληρωμής» αναγνώριζε ο Συνήγορος του Πολίτη, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική δεν παρέχει στον πολίτη τη δυνατότητα ένστασης κατά της πράξης της παράβασης, ούτε και της εξόφλησης του ποσού του προστίμου στο ήμισυ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP το ζήτημα έχει θίξει και η δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» για διαφάνεια, με πρόσβαση των πολιτών στις ίδιες τις κλήσεις, ώστε να βεβαιωθεί η παράβαση, όσο και με διαγραφή του χρέους έως και κατά 50%, καθώς και καταβολή των υπολοίπων με άτοκες δόσεις.