Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες Σάββατο 22/1 στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι πορείες εν τέλει ήταν ειρηνικές παρά τις προειδοποιήσεις και τους φόβους της αστυνομίας Sapo για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ νεο-ναζιστικών και αντιφασιστικών ομάδων, ειδικότερα στη Στοκχόλμη. Κάποιοι από αυτούς φοράνε διακριτικά ρούχα της της νεοναζιστικής οργάνωσης NMR και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Περίπου 9,000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, στη Στοκχόλμη και κατέληξε στην κεντρική πλατεία Sergels Torg. Ακούστηκαν συνθήματα όπως “Όχι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, Ναι στην Ελευθερία”, ενώ οι διοργανωτές της πορείας είναι ένα γκρουπ που αυτοαποκαλείται ως το “Κίνημα Ελευθερίας”.

Μία 30χρονη που συμμετείχε στη διαδήλωση, η Julia Johansson, είπε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού “επιβάλλουν διακρίσεις στους ανθρώπους. Πρέπει να μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι/ μόνες μας τί θέλουμε να κάνουμε με τα σώματά μας”.

Η 35χρονη Aida Begovic ανέφερε ότι “αναγκάζουν τον κόσμο να κάνει ιατρικές πράξεις που δε θέλει. Ακόμα και αν λένε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, γίνεται υποχρεωτικός αν σου περιορίζει βασικά δικαιώματα”

Η χώρα της Σουήδιας ξεκίνησε να εφαρμόζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις αρχές Δεκεμβρίου. Από τις 12 Γενάρη η επίδειξή τους είναι υποχρεωτική για τις δραστηριότητες εσωτερικού χώρου με παραπάνω από 50 ανθρώπους. Η χώρα παλεύει με ένα άνευ προηγουμένου πανδημικό κύμα με περίπου 40,000 κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα”.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Σουηδών ηλικίας άνω των 12 ετών ξεπερνάει το 83%.

Στο Γκέτεμποργκ, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, συγκεντρώθηκαν περίπου 1,500 άτομα.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας, η Σουηδία είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών γιατί, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών, δεν προχώρησε σε κανένα lockdown ούτε έκλεισε τα σχολεία. Αντ’αυτού, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγισξ που βασιζόταν σε ισχυρές συστάσεις για να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, να προτιμάται η τηλεργασία και να χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει οι μάσκες.

Ωστόσο, απαγόρευσε τις επισκέψεις στα γηροκομεία, περιόρισε τη δυνατότητα για υπαίθριες συγκεντρώσεις και μείωσε το ωράριο λειτουργίας στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ο αριθμός θανάτων που έχουν καταγραφεί συνολικά στη Σουηδία εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 15,600 – σε μια χώρα με 10,3 εκατομμύρια κατοίκους. Και είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτό που έχει καταγραφεί στις γειτονικές χώρες της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.