Συγκεκριμένα, με τον Νόμο 4745/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ημέρα μάλιστα που ανακοινώθηκε ο δεύτερο lockdown, τέθηκαν πολύ αυστηρές προθεσμίες για τον πολίτη που θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει την αίτησή του (ως οφειλέτης δανείου), ενώ στην περίπτωση που δεν το κάνει, η αίτηση θα διαγράφεται. Θεμοσθετήθηκαν επίσης αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη οικονομικά και θα του στερούν το αναφαίρετο δικαίωμα μιας δικαστικής απόφασης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
«Από την πρώτη κιόλας στιγμή εφαρμογής του ν. 4745/20 έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας προς το Υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών» σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 10.1.2021.
Στη συνέχεια προειδοποιεί ότι:
«Ήδη, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (15.1.2021) για τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα. Έτσι, χιλιάδες Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας».
Προσθέτει ότι «η άμεση παράταση της προθεσμίας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλους αυτούς τους λόγους, σε μια εποχή μάλιστα, που έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες και οι μόνες που εξαιρούνται είναι αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού, κατάθεση προτάσεων). Ακόμα και η έναρξη του εξωδικαστικού πτωχευτικού συμβιβασμού παρατάθηκε για τις αρχές Ιουνίου 2021» και καταλήγει λέγοντας:
5. Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της απέναντι των χιλιάδων αυτών πολιτών, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.
6. Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, σε έκτακτη σύγκληση, για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν κρίνουν ότι, μέσω αυτής, διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών που πλήττονται από την ανυπαίτια απώλεια της προθεσμίας για την προστασίας της κύριας κατοικίας τους.