X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Χιλιάδες νοικοκυριά εκτός προστασίας πρώτης κατοικίας σε λίγες μέρες

Συνεχίζονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι στις 15 Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της δικαστικής προστασίας του Νόμου Κατσέλη για την κύρια κατοικία τους, συνέπεια νομοθετικής ρύθμισης του περασμένου Νοεμβρίου που θέσπισε ασφυκτικές προθεσμίες. «Την ώρα που ο Υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 μία ‘επανάσταση’ στον χώρο της Δικαιοσύνης και δημοσιεύει μεγαλεπήβολα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού της, χιλιάδες Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες μέρες την προστασία της πρώτης κατοικίας τους…», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής. Για τον ίδιο κίνδυνο είχε προειδοποιήσει πριν μερικές μέρες και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, τονίζοντας ότι χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά στις 15 Ιανουαρίου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
George Vitsaras / SOOC
|

Χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά στις 15 Ιανουαρίου, λόγω νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω της πανδημίας (και μάλιστα την ημέρα που αποφασίστηκε το 2ο lockdown), καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας.

Συγκεκριμένα, με τον Νόμο 4745/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ημέρα μάλιστα που ανακοινώθηκε ο δεύτερο lockdown, τέθηκαν πολύ αυστηρές προθεσμίες για τον πολίτη που θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει την αίτησή του (ως οφειλέτης δανείου), ενώ στην περίπτωση που δεν το κάνει, η αίτηση θα διαγράφεται. Θεμοσθετήθηκαν επίσης αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη οικονομικά και θα του στερούν το αναφαίρετο δικαίωμα μιας δικαστικής απόφασης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

«Ως γνωστόν, η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης, έως την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου 2021, έχει ως απόρροια την απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων πολιτών. Συνεπώς, η άμεση παράταση της προθεσμίας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Η παράταση δεκαπέντε ημερών, που ακούγεται πως θα δοθεί για τον επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων της πρώτης ‘σειράς’ εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, δεν συνιστά λύση. Συνιστά ‘μαρτύριο της σταγόνας’», σημειώνει επίσης το Κίνημα Αλλαγής.

«Στην δυστοπική περίοδο που διανύουμε και ενώ η αγορά, οι εργαζόμενοι και οι δικηγόροι έχουν πληγεί καίρια ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι δικαστικές προθεσμίες, είναι παντελώς παράλογο να εξαιρούνται από την αναστολή μόνο οι προθεσμίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», προσθέτει.

«Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να σεβαστεί την Κοινωνία και το Κράτος Δικαίου και να αναστείλει άμεσα όλες τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον – κατάφωρα αντισυνταγματικό – Ν. 4745/2020 στον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη. Ιδίως την καλούμε να αναστείλει και να παρατείνει έως τον Ιούνιο τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης, καθώς και των προθεσμιών 60 ημερών για κατάθεση προτάσεων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του .

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή εφαρμογής του ν. 4745/20 έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας προς το Υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα  της ΕΓΔΙΧ, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας  της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών» σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 10.1.2021.

Χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά στο χείλος της απώλειας προστασίας της κύριας κατοικίας

«Μετά τον νέο πτωχευτικό που οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν, η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη», είχε τονίσει από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνει ότι «απαιτούμε τώρα να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση που απειλεί περισσότερες από 35.000 κύριες κατοικίες πολιτών».

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας Α’ κατοικίας 35.000 πολίτες και νοικοκυριά


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις