Οι εργαζόμενοι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν σε εθνική απεργία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, μετά από κάλεσμα μεγάλων συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνομοσπονδιάς Εργασίας (CGT), Δύναμης Εργατών (LO), Ενωτικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (FSU), Solidaires, UNEF και UNL, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Peoples Dispatch. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι, η οποία ξεκίνησε από την Πλατεία της Δημοκρατίας. Ακτιβιστές από διάφορες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), του Κομμουνιστικού Κινήματος Νέων της Γαλλίας (MJCF) και της Ένωσης Κομμουνιστών Φοιτητών (UEC), συμμετείχαν επίσης στις κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πάνω από 200 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, με τα συνδικάτα να απαιτούν υψηλότερους μισθούς, ασφάλιση ανεργίας και συντάξεις. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν επίσης την πρόσφατη αύξηση στις τιμές ενέργειας και απαίτησαν κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στα επιδόματα ανεργίας. Λόγω των μεταρρυθμίσεων στα επιδόματα ανεργίας, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, περίπου 1,5 εκατομμύρια δικαιούχοι θα δουν τα επιδόματά τους να μειώνονται κατά 17% κατά μέσο όρο, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες από συνδικάτα και νέους σε όλη τη Γαλλία.

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους, τα συνδικάτα είχαν απαιτήσει αύξηση των μισθών, κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, εξασφάλιση επαγγελματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, διακοπή των απολύσεων, αυστηρότερη επιβολή του εργατικού δικαίου και διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών.

Πριν από την κινητοποίηση την Τρίτη, ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτίνεζ είπε στα ΜΜΕ ότι «καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, τα συνδικάτα ήθελαν τα κοινωνικά ζητήματα να είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας». «Στις 5 Οκτωβρίου, είναι προς το συμφέρον μας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», προσέθεσεε, δηλώνοντας πως «χρειαζόμαστε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν αυτήν τη στιγμή» και πως «πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν».

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, με τη θητεία του σημερινού Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να έχει χαρακτηριστεί από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Ο Μακρόν αναγκάστηκε να αποσύρει πολλές αντιλαϊκές πολιτικές όπως ο «φόρος επί των καυσίμων» χάρη στις διαμαρτυρίες της εργατικής τάξης.