Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο «Πάρκο της Ειρήνης» στη Χιροσίμα για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρευρίσκεται στις επετειακές εκδηλώσεις. «Τα πυρηνικά όπλα είναι ανοησίες. Δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, μόνο τον θάνατο και την καταστροφή», τόνισε ο Γκουτέρες. «Ύστερα από τρία τέταρτα του αιώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μάθαμε από το μανιτάρι που υψώθηκε στον ουρανό αυτής της πόλης το 1945», συμπλήρωσε. «Η ανθρωπότητα παίζει με ένα γεμάτο όπλο», είπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος έχει επιλέξει τη Χιροσίμα για να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 την επόμενη χρονιά, κάλεσε την ανθρωπότητα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Πριν ξημερώσει, οι επιζώντες και οι συγγενείς τους άρχισαν να συγκεντρώνονται στο «Πάρκο της Ειρήνης» της Χιροσίμα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Μια σιωπηλή προσευχή πραγματοποιήθηκε στις 8:15 τοπική ώρα, τη στιγμή που έπεσε η βόμβα.

Ο Ρώσος πρέσβης δεν προσκλήθηκε στην τελετή, αλλά επισκέφθηκε τη Χιροσίμα την Πέμπτη για να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο.

Τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, η Ουάσιγκτον έριξε μια δεύτερη ατομική βόμβα στο λιμάνι του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας περίπου 74.000 ανθρώπους.

Υπάρχουν τώρα λιγότεροι από 119.000 επίσημα αναγνωρισμένοι επιζώντες από τις δύο πυρηνικές επιθέσεις, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα σε συγκρούσεις.