Ο προεδρεύων της συνόδου και υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, ανακοίνωσε ότι ορίστηκε να πραγματοποιηθεί Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι έως τότε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία. Οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. παραμένουν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ τέθηκε προς συζήτηση νέο έγγραφο της Κομισιόν στο οποίο ουσιαστικά απορρίπτεται το ιβηρικό μοντέλο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα διατίθεται φθηνό ρεύμα και εκτός ΕΕ.

Ο Γιόζεφ Σικέλα επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», είπε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί «καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης», τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

Η επίτροπος Ενέργειας μίλησε από την πλευρά της για «λεπτομερή συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Όσον αφορά το «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF, η Κάντρι Σίμσον είπε ότι έγινε «εποικοδομητική συζήτηση» και η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ε.Ε. και να αποτραπεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τις επόμενες μέρες, η Κομισιόν αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Πράγας και των Βρυξελλών.

Η Επιτροπή προειδοποιεί για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν στα ύψη οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδοτείται από τους Ευρωπαίους, εκτός της Ε.Ε. (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία κτλ.) «Τέτοιες εξαγωγές θα μείωναν τα καθαρά οικονομικά οφέλη του μέτρου, καθώς οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στην ΕΕ θα μείωναν ουσιαστικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές εκτός ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει επίσης «μια πιο μακροπρόθεσμη και πιο διαρθρωτική μέθοδο για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία «θα μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα». Η μέθοδος αυτή εστιάζει στην αμοιβή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων Τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.