Η σύνοδος κορυφής με ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε στον Λευκό Οίκο με μια κοινή δήλωση που παρέλειψε οποιαδήποτε καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να συσπειρώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας κάτι που κατάφερε στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει με όπλα και άλλο υλικό τις δυνάμεις του Κιέβου.

Αλλά στην Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) περιλαμβάνονται κράτη που είναι πιο επιφυλακτικά στο να επικρίνουν άμεσα τη Ρωσία. Η Ινδονησία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 αργότερα φέτος, αρνήθηκε να αποκλείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τη συνάντηση και αντ’ αυτού απευθύνει προσκλήσεις τόσο στον Ρώσο ηγέτη όσο και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακόμη και κράτη με ασθενέστερους δεσμούς με τη Μόσχα βλέπουν τον ρόλο της Ρωσίας ως περιφερειακού εξισορροπητή. Και όπως συμβαίνει με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, θα προτιμούσαν να μην ζημιωθούν τα συμφέροντά τους από τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, συνεργάτες του Μπάιντεν δεν περίμεναν ότι τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας θα έπαιρναν θέση για την επίθεση της Ρωσίας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός το γεγονός ότι ζήτησαν ειρηνική λύση και τόνισαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.