Η σημερινή διαδικασία, όπως διαμορφώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, χαρακτηρίζεται ως «παρωδία» από την αντιπολίτευση, καθώς επικεφαλής κομμάτων και βουλευτές καλούνται να συζητήσουν δημόσια επί ενός πορίσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «απόρρητο».


Παρών στη Βουλή θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει άρον – άρον την υπόθεση.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, φέρεται να επισήμανε στα κόμματα πως έχουν ευθύνη να μην αναφερθούν σε μέρη του πορίσματος που είναι απόρρητα.

Υπενθυμίζεται πως σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδοκίμασε την κυβέρνηση και για τα όσα συνέβησαν στην Εξεταστική Επιτροπή, καταγγέλλοντας διπλό σκάνδαλο: αυτό των παρακολουθήσεων και αυτό της συγκάλυψης με ενορχυστρωτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό εξάλλου επισήμαναν και στα πορίσματά τους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία «έκοψε» από τη λίστα μαρτύρων πρωταγωνιστές της υπόθεσης, την κλήση των οποίων ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού (και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη) Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, αλλά και ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης.

Την πόρτα της εξεταστικής δεν πέρασαν και οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Δεν κλήθηκαν επίσης τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν και υπέγραψαν την παρακολούθηση, αλλά και αρκετά άλλα πρόσωπα, που αποτελούν σημαντικούς κρίκούς στην αλυσίδα του σκανδάλου και θα μπορούσαν με τις καταθέσεις τους να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Οι δε «βολικοί» μάρτυρες που κατέθεσαν στην Επιτροπή με απόφαση της ΝΔ, όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου, «κρύφτηκαν» πίσω από το απόρρητο.

Η επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «ομερτά» και «συγκάλυψη», ενώ χαρακτηρίστηκε και ως παράνομη και αντισυνταγματική από νομικούς, συνταγματολόγους. Αμφισβητήθηκε δε ως δυνατότητα και από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Και ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η υπόθεση να κλείσει, με την ελπίδα να περάσει στη λήθη, από την αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν πως αυτή μόλις τώρα άνοιξε. «Η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες μιας δημοκρατικής χώρας θα ήταν αυτομάτως λόγος παραίτησης της κυβέρνησης. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά ενορχηστρώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο δίδυμο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης», σημειώνουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Ο κ. Μητσοτάκης αυταπατάται αν νομίζει ότι η υπόθεση έκλεισε με το πέρας της εξεταστικής παρωδία. Τώρα ανοίγει η ουσία της διερεύνησης. Την επόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το αίτημα να καταθέσουν όσοι μπορούν να δώσουν κρίσιμα στοιχεία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών».