«Από τις 6 Μαΐου έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην παροχή νερού. Ουσιαστικά υπήρχε πρόβλημα, απ’ ό,τι μας είπαν, με τη λειτουργία στην αντλία νερού. Απ’ όσο γνωρίζω από ανθρώπους στο πεδίο, οι υπηρεσίες εντός της δομής μοίραζαν μπουκάλια -έξι στην αρχή τη μέρα-, αλλά τα μείωσαν σε τρία, 4,5 λίτρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε νερό… Υποτίθεται έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αντλία. Μας λένε όλο ότι αύριο φτιάχνεται…» λέει στο ΤΡΡ η υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό συμβούλιο προσφύγων, Άλκηστις Αγραφιώτη.
Το θέμα έκανε δημόσιο με ανάρτηση στο Facebook ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης. «Μέχρι χθες το νερό δεν είχε φτιαχτεί. Υποτίθεται θα φτιαχτεί σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη. Υποτίθεται ότι δίνουν 80.000 κυβικά τη μέρα, δηλαδή 270 lt/μέρα στο άτομο νερό. Οι άνθρωποι που είναι εκεί δε συμφωνούν. Επίσης οι εργαζόμενοι μου λένε ότι έχουν νερό για 30-40 λεπτά το πρωί και μία ώρα το βράδυ. Υποτίθεται γίνονται εργασίες. Υποτίθεται ότι καθυστέρησε το έργο… πολλές δικαιολογίες» σχολιάζει στο ΤΡΡ ο δικηγόρος.
Σε ανάρτησή του στις 13 του μηνός όπου αναφέρει ότι έχει χαλάσει το νερό, απαντάει ο κ. Λογοθέτης -Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, υποβιβάζοντας τη σημασία του προβλήματος.
Το ΤΡΡ επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αντλία κάηκε αλλά νερό είχαν από την πρώτη μέρα», ενώ όταν ανέφερα πως επρόκειτο για 30 λεπτά το πρωί και μία ώρα το βράδυ, απάντησε «ναι, αλλά αντιστοιχούσαν πολλά κυβικά στο άτομο. Ήταν επιλογή να το δίνουμε έτσι κι όχι μαζικά, γιατί υπήρχε κίνδυνος να μην υπάρχει καθόλου νερό μετά». Ο ίδιος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στη γραφειοκρατία, λέγοντας πως «από χθες το βράδυ το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, εμείς κινήσαμε τις διαδικασίες και βγήκε στη διαύγεια η απόφαση μετά από μέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι σημαντικό, δε μπορώ να απολογηθώ γι’ αυτό, κινούνται αργά οι διαδικασίες με τα έγγραφα, αλλά είχαμε παραγγείλει τον εξοπλισμό από την Ιταλία και άργησε. Ο προμηθευτής μας έλεγε ότι από μέρα σε μέρα θα έρθει». Και η κατάληξή του: «Σταυρώστε μας! Ήμαρτον, τι άλλο να κάνουμε;».
«Η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ». Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο το νέο κέντρο κράτησης προσφύγων σε μία απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, μία «δομή – πρότυπο», όπως την είχε χαρακτηρίσει, που αντικατέστησε τη δομή στο Βαθύ. Είναι αυτή η δομή που επί μέρες δεν είχε νερό. Η δομή που -πίσω από τις κούνιες και τα αστραφτερά λόγια των πολιτικών- στοιβάζει ακόμη ανθρώπινο πόνο. Πίσω από μερικά ωραία λόγια και καινούρια κοντέινερ, η πραγματικότητα λέει ότι το νέο κέντρο είναι μία καλά φυλασσόμενη και κοστοβόρα φυλακή. Αυτό έγινε σαφές από την αρχή. Πίσω από τις προσεκτικές φωτογραφίες με «παιδική χαρά» και «χώρους αναψυχής», οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ανέφεραν πως στο νέο κέντρο έχει τοποθετηθεί «διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται». Επίσης, «σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί “έξυπνο” λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα».
Άνθρωποι μπαλάκια πολιτικών…