Κανέναν νικητή δεν αναδεικνύει η κάλπη στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης (exit polls, έξιτ πολς), που δημοσιοποιήθηκαν περί τις 10μμ της Τρίτης, ημέρας των εκλογών. Όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι αναλυτές που έβλεπαν πρώτο, αλλά πολύ μακριά από αυτοδυναμία και με δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης, τον σημερινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, και το παραδοσιακό δεξιό κόμμα του οποιου ηγείται, το Λικούντ, το οποίο εμφανίζεται να χάνει τρεις με τέσσερις έδρες, καταλαμβάνοντας 32-33 έναντι 36 που κατείχε.

Με τα έξιτ πολς επιβεβαιώνονται, επίσης, οι προβλέψεις που θέλουν να ισχυροποιείται η θέση του ακροδεξιού κόμματος του πρώην υπουργού Αμύνης, Ναφτάλι Μπένετ, που εμφανίζεται να αυξάνει τις έδρες του κατά 30% και να «απορροφά» μέρος των ψηφοφόρων του Λικούντ.

Η (πολύ πιθανή) συνεργασία του Νετανιάχου με τον Μπένετ, για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη δεξιά στροφή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να συνασπίσουν και άλλα μικρότερα κόμματα και σχήματα, κάτι όχι ασυνήθιστο, πάντως, στο Ισραήλ.

Μεγάλος χαμένος είναι ο μέχρι πρότινος μετεχων στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το Νετανιάχου, Μπένυ Γκαντς, το κόμμα του οποίου φαίνεται να χάνει 27 βουλευτές, και να εκλέγει μόλις έξι.

Επτά έδρες εμφανίζεται να χάνει και ο συνασπισμός των αραβικών ισραηλινών κομμάτων, που πέφτει από τις 15 έδρες στις οκτώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή, και λόγω των μέτρων της πανδημίας, ενώ το υπό διαμόρφωση σκηνικό, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις κάλπης, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει και σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, την πέμπτη μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένης και της μάλλον άτυχης συνεργασίας Νετανιάχου- Μπένετ στο παρελθόν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 53-54 έδρες στο Νετανιάχου και τους συμμάχους του των μικρότερων κομμάτων, 59 έδρες συνολικά στους αντιπάλους του και τις κρίσιμες 7-8 έδρες που «βγάζουν κυβέρνηση» στον Ναφτάλι Μπένετ και το κόμμα του, Γιάμινα.

Η ισραηλινή βουλή, γνωστή ως Κνεσέτ, αποτελείται από 120 βουλευτές εν συνόλω και είναι ιδιαίτερα πολυκομματική, με πολλά από τα μικρά κόμματα να συμμετέχουν κατά καιρούς στους κυβερνητικούς σχηματισμούς.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της όλο και μεγαλύτερης δεξιάς στροφής στη χώρα.