«Νομίζω πια δεν έχει νόημα το SMS. Είχε και μια έννοια εγρήγορσης του πολίτη να μην βγαίνει για να βγαίνει, αλλά άμα μπορεί να στέλνει 15 μηνύματα για να βγει δεν έχει πια πρακτικό νόημα, είχε στην πρώτη φάση πέρυσι το Μάρτιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. «Κάτω από 1.000 θα είναι τα κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου» σύμφωνα με δική του εκτίμηση, ενώ υπολογίζει να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης εντός του καλοκαιριού. «Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να είναι τριψήφιος μετά τις αρχές Ιουνίου» πρόσθεσε.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν… Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα» επεσήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης στους εμβολιασμούς. «Είναι καλό που αυτές οι ηλικιακές ομάδες (30 – 44) συμμετέχουν, αλλά σε αυτή τη φάση φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «θα μπορούσαμε με να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις».

«Φέτος το καλοκαίρι, έχουμε τους εμβολιασμούς, οι οποίοι έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», εξηγώντας πως  η ανοσία της αγέλης αφορά μόνο στο καλοκαίρι, που λειτουργούμε περισσότερο έξω. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, από 12 και πάνω, «μιας που ξέρουμε τα εμβόλια όπως της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλή και 100% αποτελεσματικότητα στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.