Ελαφρά μεγαλύτερη συμμετοχή από την αναμενόμενη και εκπλήξεις, εκ δεξιών και αριστερών, επιφύλαξαν οι κάλπες της Κυριακής στη Γαλλία, κρατώντας μακρυά από την απόλυτη πλειοψήφία των 289 εδρών το κόμμα του νεοεκλεγέντος – για δεύτερη πενταετία – προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. 

Σύμφωνα με την, συνήθως ακριβέστερη στα αποτελέσματα, IPSOS, ο Μακρόν λαμβάνει 224 έδρες, ο αριστερός συνασπισμός, με ηγέτη το Μελανσόν, 149 και η ΛεΠεν 89.  

Σύμφωνα με τις προβολές των τεσσάρων μεγάλων δημοσκοπικών εταιριών της χώρας, που δημοσιεύτηκαν με το κλείσιμο της κάλπης στις 8μμ Γαλλίας, η αριστερά, σε σύνολο 577 εδρών, λαμβάνει 149 – 200 έδρες, έναντι 60 που είχε στην προηγούμενη βουλή, αριθμό που κρατά μακρυά απο την πρωθυπουργία το Μελανσόν. Μεγαλύτερη κερδισμένη των εκλογών, ωστόσο, βρίσκεται η άκρα δεξιά, με τη Μαρίν Λεπέν τουλάχιστον να 11πλασιάζει τις έδρες της, λαμβάνοντας τώρα – σύμφωνα με τις προβολές πάντα – 89 με 100 έδρες. 

Συνολικά, η Εθνοσυνέλευση που φαίνεται να προκύπτει οδηγεί σε ανάγκη «αφύσικων» συνεργασιών, και φέρνει κοντύτερα την πιθανότητα και νέας εκλογικής αναμέτρησης, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς. 

Ως ήττα του Μακρόν παρουσιάζουν το αποτέλεσμα στελέχη τόσο από την αριστερά όσο και από την άκρα αριστερά, ενώ από το κόμμα του προέδρου, που έχει πάντως τις περισσότερες έδρες (απο 200 ως 260, ανάλογα τη δημοσκόπηση) και ας μην έχει πλειοψηφία, αναφέρεται πως «δεν νίκησε κανείς».

Βασικά στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η υπουργός Υγείας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών – που διαχειρίστηκαν την πανδημία – και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, δεν επανεκλέγονται. Οσοι δεν επανεκλεγούν είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από τα υπουργεία τους.

Αν ο Μακρόν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους γάλλους φιλοΕΕ γκωλικούς Ρεπουμπλικάνους (Les Republicains), που εμφανίζονται να λαμβάνουν από 78 ως 100 έδρες, θα χρειαστεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, επιδιώκοντας ευκαιριακές συμμαχίες ανά νόμο, ώστε να μπορέσει να νομοθετεί. Πρώτη και μεγαλύτερη δυσκολία θα είναι να προχωρήσει στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, πάντως. 

Είναι η πρώτη φορά, από τη δεκαετία του 1980 και την κυβέρνηση Μιτεράν, που ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα έχει πλειοψηφία.