Χωρίς πόρισμα η ΕΔΕ της Αστυνομίας δύο χρόνια μετά τον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου
Ήταν Νοέμβριος του 2018, δύο μήνες μετά τον τον δολοφονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όταν έγινε γνωστό πως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αναβαθμίζοντας την προκαταρκτική εξέταση που είχε αρχικά διαταχθεί. Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών στα τέλη του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ανέφερε πως το πόρισμα θα προτείνει την απόταξη των τεσσάρων αστυνομικών, τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή, και την επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης για τους άλλους τέσσερις, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ποινή.
Πέρασαν αρκετοί μήνες και αλλεπάλληλες αλλαγές του επικεφαλής της έρευνας μέχρι να οριστικοποιηθεί η πρόταση, με τον δικηγόρο των αστυνομικών, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη (μαζί με τον «έκπτωτο» Πέτρο Μαντούβαλο), να καταφέρνει τον Ιούνιο του 2019 να πετύχει την αναβολή της συνεδρίασης του πειθαρχικού για τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αναβολή που πέτυχε και όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος, με πρόφαση το γεγονός πως εκκρεμούσε η έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών στην τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που αναμενόταν να συμβεί τους επόμενους μήνες.
Έτσι, φτάσαμε στον περασμένο Ιούλιο, όταν ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών ανακοίνωσε πως απορρίπτει τη μήνυση της οικογένειας Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό του φονικού ξυλοδαρμού του, καθώς και κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, παρότι η ΕΔΕ του ΕΚΑΒ του αναγνώρισε σαφείς ευθύνες για την αντιμετώπιση του Ζακ ως νεκρού.
Δύο χρόνια από τον θάνατο του Ζ. Κωστόπουλου, και ενώ στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται τελικά να δικαστούν μόνον οι τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην θανατηφόρα «χειροπέδησή» του, καθήμενοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο, και τον μεσίτη, Αθανάσιο Χορταριά, η τύχη του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης της ΕΛΑΣ για τη διερεύνηση των πειθαρχικών ποινών για τους οκτώ αστυνομικούς αγνοείται, όπως δηλώνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP η δικηγόρος της οικογένειας του Ζ. Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου.
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στο ΜηνΌρε του TPP:
«Η ολιγωρία συντείνει προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης των ευθυνών»
«Δύο χρόνια μετά. Ακριβώς. Και αυτό είναι ενδεικτικό για τη στάση της αστυνομίας απέναντι σε αυτά τα περιστατικά. Το πώς τα χειρίζεται και πώς θέλησε να αναζητήσει τις πειθαρχικές ευθύνες που βαρύνανε τους αστυνομικούς που είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρο σωματική βλάβη και θα δικαστούν στις 21 Οκτωβρίου» αναφέρει κατά τη συνομιλία μας, ενώ ξεκαθαρίζει πως η στάση αυτή της αστυνομίας είναι ενδεικτική της διάθεσης να μην αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
«Νομίζω ότι τείνουμε περισσότερο προς την απόσυρση των ευθυνών που επιχειρείται μέσω αυτής της καθυστέρησης […] Εδώ, έχουμε έναν θάνατο για τον οποίο ευθύνονται περισσότεροι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άρα λοιπόν βλέπουμε ότι αυτή η ολιγωρία στην απόδοση των ευθυνών συντείνει προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης των ευθυνών εν τέλει, αφού δύο χρόνια μετά δεν έχουν γίνει οι δέουσες διαδικαστικές πράξεις προκειμένου να έχει πράξει ένα πόρισμα» σημειώνει η δικηγόρος, ενώ παράλληλα στηλιτεύει την απόφαση της Εισαγγελίας να μην κάνει δεκτή τη μήνυση της οικογένειας κατά των υπολοίπων αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ.
Όπως τονίζει, η απόφαση για την απόρριψη της μήνυσης βασίζεται σε «ένα σκεπτικό το οποίο είναι έωλο και νομικά, αλλά και λογικά. Απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας κατά των υπόλοιπων αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό και του διασώστη του ΕΚΑΒ, κατά του οποίου έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία από τα αρμόδια όργανα του ΕΚΑΒ και του έχουν αποδοθεί πειθαρχικές ευθύνες».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή, η πλευρά της οικογένειας έχει δηλώσει πως η κατηγορία που θα έπρεπε να αποδοθεί είναι αυτή της ανθρωποκτονίας, καταγγέλλοντας παράλληλα την ολιγωρία της αστυνομίας και κατά τη διενέργεια των ερευνών, τόσο σε επίπεδο μαρτυριών, όσο και σε επίπεδο καμερών και άλλων μέσων.
«Ωστόσο τα στοιχεία που έχουμε στοιχειοθετούν απολύτως την κατηγορία η οποία αποδίδεται. Πρέπει να σας πω ότι για εμάς η κατηγορία που έχει αποδοθεί, αυτή η θανατηφόρος σωματική βλάβη δεν είναι η δέουσα, ότι έπρεπε να αποδοθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Παρόλα αυτά, πάμε σε μια δίκη, το αδίκημα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας, 21 Οκτωβρίου, με πολλούς μάρτυρες, όγκο αποδεικτικού υλικού, για να αποδειχθούν βέβαια αυτά που κυρίως έχουμε καταγράψει όλοι μας στη μνήμη μας, από την οπτική παρουσίαση των περιστατικών που την είχαμε χάρη σε βιντεοληπτικό υλικό, από το χρόνο και τον τόπο του εγκλήματος» αναφέρει η Α. Παπαρούσου μιλώντας στο TPP.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο εν όψει της δίκης, είναι η συμβολή της δημοσιογραφικής έρευνας κόντρα στο αφήγημα που προωθήθηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, καθώς χάρη στα βίντεο και τις μαρτυρίες, η δικογραφία θα είχε κλείσει απλώς «με τη διαπίστωση του θανάτου ενός προσώπου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με επίσημη εκδοχή μάλλον ότι ένας παραβατικός που μάλλον μπήκε για να κλέψει ένα κατάστημα, να ληστέψει κτλ, έπεσε στα τζάμια, τα τζάμια έπεσαν πάνω του, κόπηκε και δυστυχώς πέθανε. Αυτό ήταν όλη η ιστορία. Δεν υπήρχαν άλλες καταγραφές στην πρώτη δικογραφία».
«Η εμπλοκή της ΕΛΑΣ είναι ενδεικτικό σημάδι, γιατί κινούνται τα πράγματα όπως κινούνται. Αν δεν είχαν εμπλακεί, ίσως η εξέλιξη να ήταν διαφορετική τώρα. Με τα χτυπήματα τους, τις καθυστερήσεις και τις καταγραφές έπειτα, που ουδεμία σχέση είχαν με τα γεγονότα συμμετείχαν και αυτοί στη δολοφονία του αδελφού μου. Δρουν με συγκεκριμένο τρόπο» δήλωσε την ίδια ημέρα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, σχολιάζοντας το γεγονός πως σήμερα δεν έχει ακόμα εκδοθεί το επίμαχο πόρισμα.
*φωτογραφία του Αγησίλαου Κουλούρη