Το άνοιγμα των φροντιστηρίων από την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς ουσιαστικά μέτρα, ελέω πανδημίας που θερίζει, καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ)

«Και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και εργοδότες, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη λειτουργία των φροντιστηρίων από τις 3 Ιανουαρίου. Εμείς φροντίσαμε έγκαιρα να απαιτήσουμε την παράταση του ανοίγματος των φροντιστηρίων, μέχρι να ανοίξουν με ασφάλεια οι δημοσιές δομές εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΦΚ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των φροντιστηρίων.

Η ανακοίνωση του ΣΕΦΚ

Η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Ο». Το νέο στοιχείο είναι πως  η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσβάλλει ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες, δηλαδή τους μαθητές/μαθήτριες  μας. Αυτό το διαπιστώσαμε άμεσα στα ελλιπή τμήματα, όταν 3 Ιανουαρίου άνοιξαν (!), σαν να μην τρέχει  τίποτα, τα φροντιστήρια.

Έσπευσαν να λάβουν νέα μετρά για τους μαθητές και τα σχολεία –με τα φυσικά ανεπαρκή -, την ίδια ώρα, που οι  ίδιοι άνθρωποι –οι μαθητές/μαθήτριες βρέθηκαν στα φροντιστήρια τους η δη μία εβδομάδα πριν!  Χωρίς self test, ούτε αυτοί ούτε εμείς οι καθηγητές τους. Περάσαμε μια εβδομάδα μαθημάτων χωρίς να  ασχοληθεί κανείς μαζί μας!

Ο χώρος των φροντιστηρίων φαίνεται πως είναι αόρατος: υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο  για το πότε κλείνει ένα τμήμα (!) ενώ , πριν τα Χριστούγεννα, πραγματοποιήθηκαν Ενημερώσεις Γονέων, χωρίς πρόβλεψη για το πόσοι πρέπει να βρίσκονται εντός  των χώρων των φροντιστηρίων.

Από την Παρασκευή πληροφορηθήκαμε ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε self test, χωρίς να τα δικαιούμαστε δωρεάν (τα οποία εξαντλήθηκαν ήδη από το Σάββατο στα φαρμακεία της Αθήνας), όπως οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου η οι μαθητές! Στα φαρμακεία, οι περισσότεροι καθηγητές φροντιστηρίων ων διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται δωρεάν self test, ενώ ένα άλλο, μικρό ποσοστό , τα έλαβε κανονικά .

Η αντιμετώπιση του χώρου των φροντιστηρίων ων ως «αόρατος» η «ανύπαρκτος» τρέφεται συστηματικά  από τη στάση των εργοδοτικών συλλόγων, της Ο.Ε.Φ.Ε. και του Σ.Ε.Φ.Α. Παρά τίς μεγαλοστομίες περί «προτεραιότητας προστασίας της δημόσιας υγείας», αποδεικνύονται απλοί υποτακτικοί της κυβέρνησης,  με την ελπίδα ότι, αν κλείσουν τα φροντιστήρια, θα κερδηθεί ε έστω μία επιδότηση/ μείωση ενοικίου ου η κάτι  παρόμοιο. Δεν τόλμησαν καν να ισχυριστούν πως «θέση» τους είναι το κλείσιμο των φροντιστηρίων – έστω την εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, 3 μέρες μετά το ρεβεγιόν- παρά το ότι είχαν σε γνώση  το πλήθος των απουσιών ν.

Δείχνουν για άλλη μία φορά –όλοι θυμόμαστε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή συμπεριλήφθηκαν οι καθηγητές στα φροντιστήρια στους εκπαιδευτικούς και όχι στους ανειδίκευτους ιδιωτικούς υπαλλήλους/ πράγμα που συνδέεται με την αμοιβή μας- πως αντιλαμβάνονται τις  φροντιστηριακές μονάδες: σαν επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας!

Και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και εργοδότες, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη λειτουργία των φροντιστηρίων από τις 3 Ιανουαρίου. Εμείς φροντίσαμε έγκαιρα να απαιτήσουμε την παράταση του ανοίγματος των φροντιστηρίων, μέχρι να ανοίξουν με ασφάλεια οι δημοσιές δομές εκπαίδευσης.

Απαιτούμε: 

• Να δοθούν δωρεάν self test σε όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

• Να γίνουν με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους  στις δομές εκπαίδευσης.

• Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους. Ταυτόχρονα, να τηρηθούν όλα  τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός σε μαθητές και  εργαζόμενους (μάσκες υψηλής προστασίας, τακτικοί μοριακοί έλεγχοι).

• Σε περίπτωση νόσησης, να χορηγηθεί άδεια στον εργαζόμενο με πλήρεις αποδοχές μέχρι  την πλήρη ανάρρωση και στη συνέχεια να διενεργηθεί δωρεάν μοριακός έλεγχος για την  επιστροφή στο χώρο εργασίας.

• Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.