H Εκτελεστική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) απέρριψε την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος όσον αφορά τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, με σκοπό την υπέρβαση της κρίσης
Η πρόταση του AKP αφορούσε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, και συγκεριμένα την εκλογή των μελών του συμβουλίου από τα πολιτικά κόμματα της εθνοσυνέλευσης.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «οι δικαστές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικά κόμματα», ενώ πρότεινε η πλειοψηφία του Συμβουλίου να εκλέγεται από το δικαστικό σώμα.
Ορισμένα μέλη θα μπορούσαν να εκλέγονται από την εθνοσυνέλευση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων, πρόσθεσε.
Η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο ηγέτης του CHP, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του:
«Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει το δικό του κράτος. Θέλει μια δομή χωρίς δημοκρατία, όπου θα ελέγχει το δικαστικό σύστημα και θα έχει την εξουσία να διορίζει όλα τα μέλη της εθνοσυνέλευσης και τους νομάρχες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κιλιτσντάρογλου σημείωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να εμποδίσει τα σχέδια του Τ. Ερντογάν, καθώς διαθέτει μόνο 130 βουλευτές, έναντι των 300 του AKP.
«Τι μπορούμε να κάνουμε; Διαδηλώνουμε, οργανώνουμε συνεντεύξεις Τύπου και διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», δήλωσε.
Το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι οι αλλαγές στη δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται να εγκριθούν από την επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Η κυβερνητική πρόταση θα αποσυρθεί μόνο αν τα πολιτικά κόμματα συμφωνήσουν σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται.