Με το ποσό των 150 ευρώ σε μία προπληρωμένη κάρτα επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφορικά με τους νέους και τις νέες κάτω των 25 ετών στη χώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωράει τη Δευτέρα στις σχετικές ανακοινώσεις. Τα χρήματα αυτά θα είναι ψηφιακά και θα μπορούν να δαπανηθούν μόνο για έξοδα στον τουρισμό, σε ξενοδοχεία και σε ταξίδια, καθώς και σε πολιτιστικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, παρότι οι διαρροές για τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρούσε σχετίζονταν με την ελευθερία μετακίνησης και τα «προνόμια για εμβολιασμένους» που εδώ και ημέρες προπαγανδίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να επιχειρεί να προσεγγίσει τη νεολαία, τόσο επιχειρώντας να τονώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όσο και να «ανακάμψει» επικοινωνιακά έπειτα από τουλάχιστον ενάμιση έτος κατά το οποίο αυτή έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης ποικιλοτρόπως.

«Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορονοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 – 25 ετών, που είναι 940.000» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

Όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, οι προπληρωμένες κάρτες θα αφορούν όσους και όσες κάνουν έστω την πρώτη δόση στο εξής, αλλά και όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, άπαντες μέλη της ηλικιακής ομάδας των 18 έως 25 ετών.

«Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass» δήλωσε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη βρίσκονταν, εκτός του στενού του συνεργάτη Άκη Σκέρτσου που συντόνιζε την διαδικτυακή εκδήλωση, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Νίκος Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και αρμόδιος για τον Τύπο, Θεόδωρος Λιβάνιος, καθώς όλοι ήθελαν να μπουν στο κάδρο των «θετικών μέτρων» με στόχο τη νεολαία.

Έρχονται «προνόμια» και υποχρεωτικότητα

Παρά το γεγονός πως οι ανακοινώσεις τελικά εξαντλήθηκαν στην τόνωση του εμβολιαστικού προγράμματος για τους νέους, αλλά και την επιχείρηση επικοινωνιακής ανάκαμψης της κυβέρνησης στα μάτια τους έπειτα από μία πολύμηνη στοχοποίησή τους από κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης, ο Α. Σκέρτσος ανήγγειλε κλείνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν επιπλέον ανακοινώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων πληθυσμών, συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού, καθώς και την πρόβλεψη υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών.

Παραθέτοντας για μία ακόμα φορά στοιχεία με παρελκυστικό τρόπο, ο Α. Σκέρτσος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «καθώς η επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 8 εκατ. εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Πρόσθεσε σε πως «χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της τάξης του 75%».

«Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού (ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού) θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού (ή το 57% των ενηλίκων) έως το τέλος Ιουλίου» ανέφερε ακόμα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ενώ παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις, ο ίδιος έκανε λόγο για «ύφεση της πανδημίας».