Όπως ανέφερε η υπουργός, η εικόνα των πανεπιστημίων «αρχίζει και αλλάζει». Σύμφωνα με την ίδια, «το άσυλο της βίας και της ανομίας καταργήθηκε, αποκαταστήσαμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Απελευθερώσαμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στο πανεπιστήμιο. Το λέγαμε προεκλογικά, το πράττουμε μετεκλογικά, βγάζουμε εξουσίες από πάνω μας για να δημιουργήσουμε ένα πιο ελεύθερο σχολείο και πανεπιστήμιο. Και μεθαύριο καταθέτουμε νομοσχέδιο που συνδέει την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Όσο καλύτερο είναι ένα πανεπιστήμιο, τόσα περισσότερα χρήματα να εισπράττει από το κράτος. Και βάζουμε τάξη στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας που ισοπέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Μιλώντας για την Παιδεία, η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι, ως νέα ηγεσία του υπουργείου, «ξεκινήσαμε από κάτω προς τα πάνω, όπως είχαμε υποσχεθεί, επεκτείνοντας τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για όλους. Ενισχύσαμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και ετοιμάζουμε νέα πρότυπα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ετοιμάζουμε νέες θεματικές για το πρόγραμμα σπουδών, ενισχύουμε τις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών μας. Επιλύσαμε χρόνια ζητήματα των Δημοσίων ΙΕΚ» είπε.
Καταλήγοντας, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως «δρομολογούμε ήδη συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να κάνουμε τη χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο αντί να διώχνει τα δικά μας παιδιά».