Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει «διευκολύνσεις» και άρσεις μέτρων, όπως της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, προειδοποιώντας πως η χρήση μάσκας ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι απαραίτητη.

Με το νέο στέλεχος – μετάλλαξη «Δέλτα» να κυριαρχεί στον κόσμο, καθώς ακόμα και στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με αυτό ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer, και να είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα, είναι και το δυνητικά πιο θανατηφόρο.

Το γεγονός πως διασπείρεται τόσο εύκολα και γρήγορα σημαίνει, αναπόφευκτα, πως δυνητικά μπορεί να μολύνει τις ευπαθείς ομάδες που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Επιπλέον, το στέλεχος αυτό πιθανότατα οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα του COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος «Δέλτα» και έχει ήδη υπολογιστεί πως έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι.

Για όλα τα παραπάνω οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της προόδου του εμβολιασμού και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών. Ενώ όσον αφορά τη σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους, συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Προνόμια σε εμβολιασμένους ανακοινώνει ο Μητσοτάκης, ενώ οι ειδικοί ανησυχούν για τη μετάλλαξη «Δέλτα»