Επιπλέον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής κράτησης του δράστη μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι θεσπίζονται διατάξεις για να επιταχύνονται οι δίκες που αφορούν ανάλογα περιστατικά, αναφέροντας ως παράδειγμα τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο όπου είχαν προηγηθεί αρκετές αναβολές στο δικαστήριο.

«Μετά από 20 ημέρες έγινε η πρώτη δίκη, ζητούν αναβολή για εξωδικαστικό συμβιβασμό και μετά νέα αναβολή. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η νομοθεσία προβλέπει μία σειρά από διατάξεις σχετικά χαλαρές για αυτό το ζήτημα. Όταν κάποιος κακοποιεί τα παιδιά ή τη γυναίκα του δεν το έχει κάνει πρώτη φορά. Άρα δεν έχει θέση στο να κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν είμαι υπέρ του να πάνε όλοι φυλακή αλλά πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές ποινές έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να κλείσει» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Για τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο είπε ότι «η αρμόδια αξιωματικός ενδοοικογενειακής βίας Αγρινίου μιλούσε δύο φορές τη βδομάδα με το θύμα, το οποίο έλεγε ότι μπορεί να διαχειριστεί το θέμα, γι’ αυτό το λόγο υπήρξε αυτή η αναβολή λόγω εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά στην πραγματικότητα ένας ψυχασθενής δεν μπορεί να σταματήσει, πρέπει να εγκλειστεί είτε σε ψυχιατρείο είτε στη φυλακή τουλάχιστον να περάσει το θερμό γεγονός και να δούμε στη συνέχεια πώς να αντιμετωπιστεί ιατρικά».

Οι δημοσιογράφοι είπαν: «Αν είναι ψυχασθενής γιατί πολλοί το παίζουν».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να κατατάξει τους δράστες σε τρεις κατηγορίες, ψυχιατρικοποιώντας το έγκλημα της γυναικοκτονίας: «Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Οι ψυχασθενείς, υπάρχουν αυτοί που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών, είναι αλκοολικοί οι οποίοι είναι ανεξέλεγκτοι τελικώς την ώρα της δράσης και υπάρχουν κάποιοι που είναι οι “μάγκες” αυτοί που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτησία τους η γυναίκα, που χτυπάνε τα παιδιά τους. Αυτοί οι τελευταίοι δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία. Πρέπει να είναι στη φυλακή».

«Οι εισαγγελείς έχουν πάρει το μήνυμα, είναι πολύ ευαίσθητη, η αστυνομία κάνει εξαιρετική δουλειά, διερευνά όλες τις υποθέσεις, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με 12.000 κακοποιητές, αντιλαμβάνεστε… Χτες το βράδυ είχαμε 60 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία», λέει.

Με αφορμή ότι μόνο χθες, Κυριακή, έγιναν 60 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Το 2023 οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας ήταν 10.382, ενώ για το 11μηνο του 2024 είναι 18978
  • Το 2023 καταγγέλθηκαν 9.860 τέτοια περιστατικά, ενώ το 11μηνο φέτος 18427
  • Το 2023 έγιναν 7.500 συλλήψεις, αριθμός που έφτασε τις 11308 για το φετινό 11μηνο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες άνοιξαν τα στόματά τους. Οι καταγγελίες το 2019 ήταν 3.500 και τώρα είναι 19.000. Μετά τις δράσεις της κυβέρνησης με τα γραφεία ενδοοικογενειακή βίας, με το panic button, τα σπίτια ασφαλείας έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας» σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε «ανησυχητικό κοινωνικά ότι έχουμε 11.300 κακοποιητές που έχουν συλληφθεί», είπε.