«Υπάρχει μια εμμονική στάση προς τους αστυνομικούς να βγαίνουν ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν άνθρωπο. Περνάνε απ’ το μυαλό μου σκέψεις για αστικές αποζημιώσεις. Μήπως πρέπει να βγάλουμε ενόχους τους αστυνομικούς για να διεκδικήσουν ποσά και από την αστυνομία;» είχε αναφέρει στις 14 Δεκεμβρίου η συνήγορος, Βαρελά, κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Κατά τη δικάσιμο της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου 2021, η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών κα Ευαγγελία Βαρελά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η οικογένεια του Ζαχαρία επιμένει να καταδικαστούν οι αστυνομικοί αποσκοπώντας να απαιτήσει αστικές αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος. Η οικογένεια μας, σεβόμενη τους δικαστικούς λειτουργούς και τη διαδικασία της δίκης, δεν διέκοψε ζητώντας τον λόγο, αν και η τοποθέτηση αυτή της συνηγόρου εκτός από βαριά απαξιωτική και προσβλητική ήταν και απόλυτα αναληθής» απαντάει σε δήλωση της η οικογένεια Κωστόπουλου και προσθέτει:

«Εντούτοις, επιθυμούμε σήμερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, να δηλώσουμε σε σχέση με τη δήλωση αυτή τα εξής:

Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα αντικαταστήσει τη χαμένη ζωή του παιδιού και αδερφού μας.

Έχουμε χρέος να ζητούμε την απόδοση δικαιοσύνης πρωτίστως απέναντι στο αδικοχαμένο μας παιδί και αδερφό, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία προκειμένου καμία άλλη οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον αυτό που ζούμε εμείς εδώ και τρεισήμισι χρόνια.

Αυτού του περιεχομένου δηλώσεις υπερβαίνουν τα καθήκοντα και τον ρόλο ενός συνηγόρου υπεράσπισης ως παράγοντα της δίκης και βέβαια και της ευπρέπειας.

Ανεξάρτητα του ζήλου τους για την υπεράσπιση των κατηγορούμενων πελατών τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στα μέλη της οικογένειας του θύματος, αποφεύγοντας να απευθύνουν σ’ αυτά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που μόνο επαυξάνουν την ήδη τεράστια οδύνη τους. Η παρακολούθηση της δίκης αυτής είναι από μόνη της εξαιρετικά επώδυνη για την οικογένειά μας, δεν αντέχουμε άλλη στεναχώρια»

Καταλήγει ζητώντας «από το Δικαστήριό Σας να μας προστατέψει από νέες άσκοπες προσβολές που μεγαλώνουν τον ήδη τεράστιο πόνο μας».

Σήμερα, Παρασκευή, λίγο πριν διαβαστεί στην αίθουσα η δήλωση της οικογένειας, η συνήγορος της υπεράσπισης κ Βαρέλα ισχυρίστηκε και πάλι σήμερα ότι υπάρχει οικονομικό κίνητρο και σε εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο διότι η Κλειώ Παπαπαντολέων είπε ότι παραβιάζονται επανειλημμένα τα όρια της ευπρέπειας. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Παπαρρούσου: Θα πρέπει να ελέγχονται αυτά που λέγονται. Θα πρέπει να σταματάτε. Επειδή η οικογένεια άνθρωποι είναι και δεν μπορούν να μιλήσουν. Αποτελεί τη θέση τους. Να αναγνωστεί.

Παπααρρούσου: Είναι μια επιστολή που συντάχθηκε από την οικογένεια ως αντίδραση στα τεκταινόμενα εντός και εκτός της αίθουσας, διότι δέχτηκαν μια προσβολή. Σε όλα αυτά λοιπόν, αντιδρούν.

Προέδρος: Να κάνουμε συστάσεις για να προστατεύσουμε αυτούς που δέχονται προσβολές.

Βαρελά: Έχω δεχτεί από την έναρξη της ποινικής δίκης πάρα πολλά ως συνήγορος βασανιστών. Διάφορες δημοσιεύσεις, συνήγορος βασανιστών φασιστών, κάτι το οποίο υποκινείται, αν πάμε να θυματοποιήσουμε κατάστασεις, παρακαλώ να αναφέρει η υποστήριξη κατηγορίας να πει πώς ακριβώς προσέβαλα την οικογένεια.

Ειασγγελέας: Αυτό δεν αφορά τη δίκη. Σε ανθρώπους που χάσαν το παιδί τους και τον αδερφό τους. Από τι να παραιτηθούν;

Φίλος: Διακόπτετε τη δίκη.