Ο 32χρονος Γουίλ Μπάτλερ, του καναδικού συγκροτήματος Arcade Fire, έγραψε το Clean Monday για να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα. Στις 10 Μαρτίου αναμένεται η κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο Policy
Ο Γουίλ Μπάτλερ στη σκηνή
Μιλώντας για το άλμπουμ του στον Guardian κάνει λόγο για εγχείρημα που είναι κατά 100% σοβαρό και κατά 100% κωμικό.
«Όταν αναφέρομαι στην τέχνη, στόχος μου είναι να μοιάζω με τον Μόμπι Ντικ», αναφέρει ο Μπάτλερ..
Αναφερόμενος, δε, στην καυστική διάθεση των συγγραφέων, ο Μπάτλερ στρέφεται και προς τον Ντοστογιέφσκι. «Σε πολύ ειρωνικό ύφος είναι γραμμένες οι Σημειώσεις από το υπόγειο του Ντοστογιέφσκι. Ο αφηγητής είναι συνειδητά αξιολύπητος, αλλά και εξαγριωμένος με τον κόσμο», σημειώνει.
Δηλώνει οπαδός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σε μια χώρα όπως η Αμερική, ο Καναδάς ή και η Βρετανία, η κυβέρνηση είναι σαν την έκφραση των ανθρώπων. Η ελευθερία δεν εμπεριέχεται, αλλά κυβερνά, με την καλή σημασία. Υπάρχει όμως και αυτή η αίσθηση που θέλει τη σύγχρονη κυβέρνηση να λαμβάνει ρόλο Θεού. Όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση τα προκαλεί και όχι από τη βούληση των ανθρώπων. Έτσι είναι ο κόσμος. Επίπονος», αναφέρει ο Μπάτλερ.
«Καθαρά Δευτέρα»
Το τραγούδι «Clean Monday», που έγραψε για την Ελλάδα, είναι κάτι που εμπνεύστηκε από τον Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος επηρεαζόταν από την επικαιρότητα για τη δημιουργία κομματιών, όπως συνέβη με το The Lonesome Death of Hattie Carroll.
Aναφέρεται στην ημέρα κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαίους εταίρους της, και αποτελεί «φωνή» υποστήριξης και κατανόησης.
Ο Μπάτλερ κατά των μέτρων λιτότητας, ωθεί μέσα από τους στίχους του την Ελλάδα να ορθώσει ανάστημα διαφωνίας. Πιστεύει στη νέα κυβέρνηση και στον έντονο χαρακτήρα του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θεώρησε «αστεία σύμπτωση» που οι έλληνες υπουργοί προσπαθούσαν να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινούσε η Σαρακοστή.
«Είναι 9 το πρωί
Σε περιμένω και αναρωτιέμαι πού μπορεί να κάθεσαι
Έχω τους φρουρούς έξω σε περίπτωση που είναι αλήθεια
Αλλά ξέρεις ότι πιστεύω ότι δεν θα το έκανες
Γιατί δεν κάθεσαι να πάρεις μια ανάσα
Και εάν πιστεύεις ότι βαδίζεις προς τη θυσία
Αποτίναξε το ένδυμα
Bάλε τέλος
Η απώλεια δεν θα είναι μεγάλη, παρά μόνο κάποια χρήματα».
[…]
«Και εάν οι δρόμοι αρχίζουν και καταστρέφονται
Και oι φτωχοί αφανίζονται
Και τα παιδιά χάσουν τον κόσμο τους
»Ε, λοιπόν αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν και θα είναι εντάξει
Ξέρεις ότι δεν φοβόμαστε
Αυτό που έρχεται
Αυτό που έρχεται από τους δρόμους
Ξέρεις ότι δεν φοβόμαστε
Αυτό που μπορεί να συμβεί
»Εάν μας αφήσετε να σταθούμε στα πόδια μας
Εάν έδινα τον αριθμό που ζητάς
Και εάν σου έδινα ένα δολάριο
Ή εάν το πρώτο μου παιδί στον Φαράω
Πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να μείνουμε»;
«Υποστηρίζω την Ελλάδα. Και ποιος δεν την υποστηρίζει; Ακόμα και εάν είσαι σούπερ δεξιός ή υπέρ–Γερμανός ή υπέρ–καπιταλιστής, είναι προφανές ότι δεν θέλεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ και χρεοκοπημένη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπάτλερ για το λόγο που έγραψε το τραγούδι και συνεχίζει: «Μου αρέσει η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Ως ένα βαθμό έχω πειστεί από τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα ξένα μέσα ως έναν κατεργάρη που τα λέει έξω από τα δόντια και που μπορεί να διαθέτει όση τρέλα χρειάζεται για να διαχειριστεί υπεύθυνα το ελληνικό ζήτημα;»