Το πολιτικό ρίσκο θα κάνει ξανά την εμφάνισή του στην ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC - Ο φόβος λειτουργεί υπέρ του Σαμαρά
Όπως αναφέρει, θα λάβουν χώρα εκλογές στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία (ίσως ακόμη και στην Ιταλία) και μετά από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, «υπάρχει μια ειλικρινής ανησυχία ότι λαϊκιστικά κόμματα μπορεί να αναλάβουν την εξουσία».
Μια εκδήλωση αυτού του φόβου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, έστειλε το ελληνικό χρηματιστήριο να βυθιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
«Αυτό που αναδεικνύει αυτόν τον φόβο είναι η απελπισμένη ανάγκη της ευρωζώνης για περαιτέρω μέτρα τόνωσης, καθώς και η ανησυχία ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων εάν επιστρέψουν στην ευρωζώνη η πολιτική αστάθεια και οι ανησυχίες για το χρέος».
Έχοντας να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και του προϋπολογισμού του επομένου έτους, τον οποίο ούτε οι δανειστές ούτε οι πολίτες αποδέχονται ως βιώσιμο, ο Αν. Σαμαράς ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις εκλογές για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ως μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
Εάν η απόφαση αυτή ήταν ένα στοίχημα από την πλευρά του Αν. Σαμαρά να αναδείξει τους τρέχοντες πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, τότε σίγουρα το άμεσο selloff των ελληνικών assets έπεσε σταθερά στα χέρια του.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί φρενίτιδα φόβου, δηλώνοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την τωρινή κυβέρνηση και τις καταστροφικές πολιτικές της».
Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα προβλήματα της χώρας όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η φοροδιαφυγή, ενώ δημιούργησε άλλα μέσω περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μείωση του χρέους, αύξηση των δημοσίων δαπανών και ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ. «Πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει υποσχεθεί πως θα εγκαταλείψει τη συμφωνία διάσωσης, την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία».
Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι εάν, με βάση την αντίδραση της αγοράς, η τρόικα θα αποφασίσει να είναι πιο επιεικής με τον Αν. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, εάν η κυβέρνησή του επιβιώσει της ψηφοφορίας. Ωστόσο, προειδοποιεί πως ακόμη κι αν δεν διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλή πιθανότητα να δούμε κάποιου είδους κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο χρόνο.
«Υπάρχει η πιθανότητα μιας μελλοντικής εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα; Όχι, δεν το νομίζω. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων θέλει να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και όταν η χώρα βυθιζόταν στην ύφεση».
Η πρόκληση του Αν. Τσίπρα σε αυτό το σημείο θα είναι να αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν λαϊκιστή υποκριτή, και ότι μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά και να συνεργαστεί με τους ηγέτες στην Ευρώπη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
SZ: «Δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική βουλή θα ψηφίσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει παράταση του ελληνικού προγράμματος και δωδεκάμηνη προληπτική πιστωτική γραμμή.
Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στην τελευταία ή προτελευταία συνεδρίαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και τη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, γράφει σε άρθρο της με τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Αρχικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήλπιζε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές και δεν θα εξαρτιόταν πια από τη οικονομική στήριξη, αλλά και τους ελέγχους της τρόικας. Όμως, λόγω του χρηματοδοτικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό, θα απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση πιστώσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια. Για πολλές χώρες της Ευρωζώνης όμως το ρίσκο αυτής της επιλογής παραήταν μεγάλο, γράφει η εφημερίδα.
Προτίμησαν συνεπώς την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία η Αθήνα αποκτά περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των πιστώσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την SZ, τo γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατ’ αρχήν την παράταση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εκπροσώπηση της Γερμανίας στον
Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.
Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.
Η SZ παρατηρεί πως, σε αντίθεση με προηγούμενες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, η ψηφοφορία στα τέλη της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα, παρά τις αντίθετες φωνές που αναμένονται εκ μέρους των συντηρητικών. Η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου προτίθεται μετά από σχεδόν πενταετή στήριξη να ενισχύσει την Ελλάδα και στην σταδιακή επιστροφή της στις χρηματαγορές.
Στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε να παραμείνει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να «ξεφορτωθεί» το ταχύτερο. Όμως, ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε την δυσθυμία του γερμανικού κοινοβουλίου, αναφέρει η εφημερίδα.