Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη, αναφερόμενος στις συγκρούσεις, που μαίνονταν σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε δημόσιο αξίωμα πριν από 50 και πλέον χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Βιετνάμ.
«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου» υποστήριξε. «Ως ηγέτες, δεν έχουμε την πολυτέλεια» να «αντιδρούμε με απόγνωση» στις δυσκολίες του κόσμου. «Ίσως επειδή όλα όσα έχω δει και όλα όσα έχουμε κάνει μαζί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχω ελπίδα», είπε ο Μπάιντεν. «Ξέρω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».
«Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το να παραμείνουμε στην εξουσία»
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αναφορικά με την απόφασή του να εγκαταλείψει την εκστρατεία επανεκλογής του νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι πως «το να είμαι πρόεδρος ήταν η τιμή της ζωής μου», αλλά «υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη που θέλω να κάνω». «Όσο κι αν αγαπώ τη δουλειά μου, αγαπώ περισσότερο τη χώρα μου. Αποφάσισα, μετά από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, ότι ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά ηγεσίας που θα πάει το έθνος μου μπροστά» προσέθεσε.
«Συνάδελφοί μου ηγέτες, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το να παραμείνουμε στην εξουσία. Είναι ο λαός σας που μετράει περισσότερο», είπε. «Μην ξεχνάτε ποτέ, είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο. Γιατί το μέλλον, θα κερδηθεί από εκείνους που απελευθερώνουν το πλήρες δυναμικό του λαού τους ώστε να αναπνέει ελεύθερα, να σκέφτεται ελεύθερα, να καινοτομεί, να εκπαιδεύει, να ζει και να αγαπά ανοιχτά χωρίς φόβο» συμπλήρωσε. «Αυτή είναι η ψυχή της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που πολεμάμε»
Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή εμβολίων για την Αφρική, ο Μπάιντεν μίλησε για τα οφέλη και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Θα έχουμε επίσης την ευθύνη να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας για το μέλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα δούμε περισσότερες τεχνολογικές αλλαγές, πιστεύω, στα επόμενα δύο έως 10 χρόνια, από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία 50 χρόνια» προσέθεσε. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που πολεμάμε», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Τι πρέπει να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτή τη νέα τεχνολογία», είπε.«Τίποτα δεν είναι βέβαιο για το πώς θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη ή πώς θα αναπτυχθεί».
«Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι πολύ δύσκολη» – CNN: «Ο Μπάιντεν δεν προσέφερε κάποια ουσιαστική πρόταση για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή»
«Έχω συναντηθεί με τις οικογένειες αυτών των ομήρων. Θρήνησα μαζί τους. Περνούν την κόλαση» ειπε στη συνέχεια για τους ομήρους της Χαμάς. «Αθώοι πολίτες στη Γάζα περνούν επίσης την κόλαση. Χιλιάδες και χιλιάδες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πάρα πολλές οικογένειες εξαρθρωμένες, συνωστίζονται στις σκηνές, αντιμετωπίζοντας μια τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση» προσέθεσε.
«Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός είναι πολύ δύσκολη: Τώρα είναι η ώρα για τα μέρη να οριστικοποιήσουν τους όρους της, να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα τους και να εξασφαλίσουν ασφάλεια για το Ισραήλ και τη Γάζα χωρίς τα σενάρια της Χαμάς, να ανακουφίσουν τα δεινά στη Γάζα και να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο» είπε ακόμα.
«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την Τρίτη την τελευταία του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να υμνήσει τις αρετές της δημοκρατίας, καθώς αποσκοπούσε να ωραιοποιήσει τόσο τη δική του κληρονομιά όσο και την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, αλλά δεν προσέφερε κάποια ουσιαστική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα» αναφέρει το BBC.
«Ο Πούτιν απέτυχε να καταστρέψει την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο, πιο ενωμένο από ποτέ» – Καμία άμεση αναφορά για το αίτημα Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας την εβδομάδα που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι σχεδιάζει να του παρουσιάσει το σχέδιό του για να κερδίσει τον πόλεμο, ενώ το αίτημά του προς τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όπλα από τη Δύση για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «οι σύμμαχοι και εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και 50 και πλέον έθνη στάθηκαν απέναντι στη Ρωσία». «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ουκρανικός λαός όρθωσε το ανάστημά του. Ζήτησα από τους ανθρώπους σε αυτή την αίθουσα να τους υπερασπιστούν», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε, όπως και ο βασικός του στόχος», υποστήριξε ο Μπάντεν και προσέθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος «έβαλε στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ελεύθερη. Βάλθηκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο, πιο ενωμένο από ποτέ, με δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία».
«Αλλά δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω», είπε, κάτι που θεωρήθηκε ως υπαινιγμός, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί άλλη μια θητεία στο αξίωμα, πιστεύεται πως θα εφαρμόσει περικοπές προς την Ουκρανία.