Τέσσερις εμπειρογνώμονες εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν βίντεο για το CNN, διαπίστωσαν ότι διακρίνεται η ουρά αμερικανικής βόμβας GBU-39 μικρής διαμέτρου (SDB). Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες ανέφερε στο CNN ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ. «Η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή» προσέθεσε.

«Δεν γνωρίζω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή. Θα πρέπει να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς» απάντησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει για τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στη Ράφα.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά το χτύπημα του ισραηλινού στρατού σε «ασφαλή» καταυλισμό στη Γάζα, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα ήταν «τραγικό λάθος», δηλώνοτας παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την επιχείρησή του.