Η θεαματική αλλαγή στάσης που πραγματοποίησε την Παρασκευή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι πλέον έτοιμο να συζητήσει, της επιτρέπει να ελπίζει.«Μια συμμαχία ανάμεσα στους συντηρητιούς και το SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία, καλύτερη σε κάθε περίπτωση από την 'Τζαμάικα', από νέες εκλογές ή από μια κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο Ζεεχόφερ σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Μέρκελ έκανε το Σαββάτο, λόγο για μελλοντικές συνομιλίες με το SPD «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού» και επικαλέσθηκε την ανάγκη να υπάρξει «ένας συμβιβασμός». Η καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί απόψε με τους κύριους αξιωμαοτύχους της CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση). Και ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος προέρχεται από το SPD, πρόκειται να συναντήσει την Πέμπτη την Μέρκελ μαζί με τον Ζεεχόφερ και τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύεται σήμερα από τη Bild, 52% των Γερμανών τάσονται υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» δεξιάς-αριστεράς. Ο Ζεεχόφερ προειδοποίησε πάντως το SPD να μην έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιχειρώντας να επιβάλει τους όρους του. «Δεν μπορώ παρά να συμβουλεύσω το SPD να μην αρχίσει τις συνομιλίες με τους συντηρητικούς προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά να παραμείνουν ρεαλιστές», δήλωσε στη Bild. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο επικεφαλής του φιλελεύθερου Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις την περασμένη Κυριακή, δήλωσε επίσης ότι περιμένει πως το SPD θα παραμείνει στην εξουσία. «Τα εμπόδια είναι λιγότερα γι' αυτούς απ' ό,τι για εμάς», δήλωσε στην Bild am Sonntag, εκτιμώντας πως ένας συνασπισμός Τζαμάικα θα «διαλυόταν σε χίλια κομμάτια μέσα σε μερικούς μήνες» εξαιτίας της διάστασης απόψεων σε πολυάριθμα ζητήματα, από τη μετανάστευση μέχρι το κλίμα ή τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.

DW: Πιθανή η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία

Πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο συνέχισης του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης των Σοσιαλδημοκρατών σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς και η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει ωστόσο να πείσουν τους οπαδούς του κόμματος.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών στο Σάαρμπρικεν ο Μάρτιν Σούλτς επιδίωξε να εξηγήσει την υπαναχώρηση της ηγεσίας του κόμματος από την απόφαση να μην είναι δυνητικός εταίρος στο σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε, ο λόγος για τον οποίο θα συμμετέχει στις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ στο προεδρικό μέγαρο είναι ότι το του ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Το τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση, είναι ανοιχτό» είπε ο Σουλτς. Όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του κόμματος δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο – ούτε μεγάλο συνασπισμό, ούτε επαναληπτικές εκλογές και ούτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Σουλτς δεν κατάφερε πάντως να πείσει τους νεαρούς Σοσιαλδημοκράτες. Κατά την αποχώρηση του από την αίθουσα του συνεδρίου η κομματική νεολαία τον αποχαιρετούσε με το σύνθημα «ποτέ ξανά μεγάλος συνασπισμός». Αυτή εξακολουθεί να είναι μέχρι στιγμής και η γνώμη της μεγάλης πλειονότητας της κομματικής βάσης του SPD. Για να την πείσει η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να παρουσιάσει απτά και δυνατά επιχειρήματα. Με άλλα λόγια το SPD θα πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα μεγάλο συνασπισμό την αποδοχή κεντρικών του αιτημάτων από τους Χριστιανοδημοκράτες. Ήδη στελέχη της ηγεσίας του CDU προειδοποιούν τους Σοσιαλδημοκράτες πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν σε περίπτωση που το SPD επιδιώξει να επιβάλλει υπερβολικά αιτήματα.


Ανοιχτοί σε διαβουλεύσεις οι Πράσινοι

Τα ζητήματα αυτά απασχολούν και συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για να συζητηθούν τα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων οι Πράσινοι θα αποφασίσουν σήμερα για τη στάση του κόμματος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ηγεσία των Πρασίνων δεν αποκλείει καμία εκδοχή και θα ήθελε να έχει ελευθερία κινήσεων. Η κρίσιμη πρόταση στο ψήφισμα που κατέθεσε στο συνέδριο είναι: «Εμείς οι Πράσινοι είμαστε και παραμένουμε πρόθυμοι να συζητήσουμε».


Την αποχώρηση της Μέρκελ ζητά το AfD

Πόλεμο ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ κήρυξε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD) το οποίο, λόγω της αδυναμίας της καγκελάριου να σχηματίσει κυβέρνηση, ζητεί να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

«Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε συνέντευξή του στο AFP, μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του AfD στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. «Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε η Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή», ανέφερε ο επικεφαλής, μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ, της προεκλογικής εκστρατείας του AfD.