Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Η είδηση για το ανάπηρο παιδί που παρέμεινε στο γκαράζ του πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Καβάλα-Θάσος, γιατί δεν υπήρχε ράμπα να ανέβει στο κατάστρωμα, δεν ξάφνιασε τον Δημήτρη Αντωνίου.

Η συνέντευξη του Δ. Αντωνίου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» του TPP:


Ο συγγραφέας και ανάπηρος ακτιβιστής έχει βάλει σκοπό ζωής, μετά το ατύχημα που είχε, να μιλά, να φωνάζει για θέματα προσβασιμότητας. Το 2018 είχε ζήσει κάτι αντίστοιχο, όταν ”παγιδεύτηκε” στο γκαράζ πλοίου.

«Τρεις φορές το έχω ζήσει. Είχα πει δε θα το ξανακάνω, αλλά πριν τρεις μήνες με κάλεσαν σε σχολείο της Θάσου να μιλήσω σε παιδιά» μας λέει ο Δημήτρης, σήμερα, έξι χρόνια μετά το 2018. Πλέον δεν του κάνει εντύπωση η κατάσταση.

«Ξαφνιαζόμαστε» θα πει, «αλλά αν πάτε σήμερα στην Καβάλα που φεύγει το πλοίο για Θάσο θα δείτε στο γκαράζ 10-15 άτομα, ανάπηροι, ηλικιωμένοι, υπέρβαροι, τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια… Πολύς κόσμος βασανίζεται καθημερινά, γιατί αρνούνται να νομοθετήσουν το προφανές» θα πει.

Όπως μας ενημερώνει, αυτή τη στιγμή «είναι γύρω στα 80 πλοία σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση στο κατάστρωμα». «Νόμιζα ότι μόνο στα μικρά πλοία (για Θάσο ή και Κέρκυρα που είναι μιάμιση ώρα ταξίδι), αλλά πριν 2 μήνες πήγα Τήνο (με μεγάλο καράβι) και ήμουν 4 ώρες στο γκαράζ».

«Το 2018 όταν το πρωτοέζησα ήμουν ανάμεσα σε 200 αυτοκίνητα, λέω ”εδώ θα πεθάνουμε”. Έξι χρόνια που το παρακολουθώ και μιλάω με όλους μου λένε ”ναι ναι θα το δούμε” και τίποτα…» συμπληρώνει απογοητευμένος. «Δεν έχουν δικαιολογία, έχω ενημερώσει όλους τους προηγούμενους υπουργούς ναυτιλίας, έχω μιλήσει δύο φορές με το γραφείο του πρωθυπουργού, μου λένε ΄΄ναι ναι είναι ευαίσθητος σε θέματα αναπηρίας ο πρωθυπουργός, θα το κοιτάξει”. Ακόμη το κοιτάει… Με τον Κυμπουρόπουλο είχα μιλήσει τρεις φορές για το θέμα, μου είπε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και είναι θέμα της κάθε χώρας να αποφασίσει για την προσβασιμότητα των πλοίων της. Μου είπε ότι πήρε τρία τηλέφωνα και ότι έκανε ”ό,τι καλύτερο μπορούσε”».

Το επίσης απογοητευτικό, όπως μας εξηγεί, είναι ότι η νομοθεσία ουσιαστικά προβλέπει ”μπρατσαράδες” να κουβαλάνε ανθρώπους που δεν μπορούν να ανέβουν στο κατάστρωμα από τις σκάλες. «Μου έχουν έρθει εκατοντάδες μηνύματα από κόσμο που ταλαιπωρείται… Τώρα έμαθα ότι κόσμος στη Θάσο που πάει στην Καβάλα για αιμοκάθαρση, όταν γυρίζει δεν μπορεί να ανέβει τη σκάλα… και το μόνο που ζητάνε είναι μια σκιά να μη λιποθυμήσουν».