Συνέντευξη στις Νεκταρία Ψαράκη & Γεωργία Κριεμπάρδη
Ο Αμίρ Ζαχίρι και ο Ακίφ Ρασούλι, οι καταδικασμένοι σε 50 χρόνια κάθειρξης έκαστος για το αδίκημα της διακίνησης μεταναστών, χωρίς καμία ένδειξη και κανένα μάρτυρα κατηγορίας θα περιμένουν 8 μήνες ακόμη άδικα στη φυλακή καθώς η κατ’ έφεση δίκη τους αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στην Κοινωνία Ώρα Press ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός σχολίασε πως τέτοια περιστατικά «είναι καθημερινότητα και δυστυχώς η γεωγραφία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, που γεννήθηκες και πού πέρασες στην Ελλάδα δηλαδή». Όπως εξηγεί, «στη Χίο και τη Μυτιλήνη τρως 50 χρόνια, ενώ στη Σάμο αλλάζει η κατηγορία και τρως ή τρία χρόνια με αναστολή όπως η σημερινή περίπτωση του Αμπντουλάχ ή και αθωώνεσαι». Σχολιάζοντας πως οι δικαστές έχουν ανεξαρτησία και κρίνουν κατά περίπτωση, περιγράφει πως «προχθές αθωώθηκαν δύο και στον άλλον έδωσαν έξι μήνες με αναστολή, για ίδια ακριβώς περίπτωση όπως της Λέσβου με τα 50 χρόνια».
Στη Σάμο, όπως αναλύει, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ξεκινά η βάρκα, στα 20-30 μέτρα ο διακινητής την παρατάει και οι άνθρωποι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, μιλάμε για «διευκόλυνση εισόδου και όχι ότι αυτοί που πήραν τη βάρκα είναι οι ίδιοι οι διακινητές», ενώ στη Λέσβο σε πάνε δικαστήριο με την κατηγορία της «διακίνησης ως δουλέμπορος». Τόνισε μάλιστα πως σε δεύτερο βαθμό είναι σίγουρος πως οι άνθρωποι στη Λέσβο θα βρεθούν εκτός κελιού, δηλώνοντας σίγουρος για την ξεκάθαρη αθωότητά τους.
Ο δικηγόρος μίλησε για την κατάσταση γενικότερα σήμερα που περιλαμβάνει αυθαιρεσίες από όργανα εξουσίας. «Είμαστε σε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία κι αυτό συμπαρασύρει και τη δικαιοσύνη. Μιλάμε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, σαν να λέμε καλημέρα ο ένας στον άλλον. Θέλουν να τα κάνουν όλα εγκληματικές οργανώσεις και είναι πρωτόγνωρες οι τόσο συχνές αλλαγές νόμου. Δυστυχώς πρέπει να λέμε κι ευχαριστώ όταν η δικαιοσύνη φέρεται όπως θα έπρεπε» σχολιάζει και υπογραμμίζει πως θα πρέπει «να δυναμώσουμε τη φωνή μας, ζητώντας δικαιοσύνη».
«Η Frontex έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα με τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Από αρχές Απριλίου έχουμε σε 10 μέρες πάνω από 100 αφίξεις ενώ είχαμε συνολικά 50» περιγράφει ο δικηγόρος για την κατάσταση στη Σάμο, μιλώντας για απαγωγές και βασανιστήρια κι όχι νόμιμες επαναπροωθήσεις. «Έχω δει ανθρώπους να εξαφανίζονται, να χωρίζουν μάνες από παιδιά.
Το θέμα των επαναπροωθήσεων στα συστημικά Μέσα ακούστηκε μετά τη σχετική ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, στο πρωθυπουργό, ο οποίος εκνευρισμένος δεν άνοιξε το θέμα συζήτησης. Όσα γίνονται σε στεριά και θάλασσα ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ο κ. Χούλης περιγράφει πως «την ημέρα των εγκαινίων των ΚΥΤ στη Σάμο είχαμε δύο αφίξεις στη στεριά, ενημερώσαμε τις αρχές και είδαμε το λιμενικό να ρυμουλκεί μια βάρκα και πολλά οχήματα να ψάχνουν. Βρήκαμε τελικά τέσσερις από τους ανθρώπους και μας περιέγραψαν… πολλοί, ανάμεσά τους κι έγκυες κρύβονταν στο βουνό. Βρήκαμε την έγκυο που είχε αποβάλλει, τους έστειλε η αστυνομία πίσω στην Τουρκία για να μη χαλάσουν το σόου των εγκαινίων».
Τα περιστατικά δυστυχώς είναι πολλά. «Αρχές Μαρτίου ειδοποιήθηκε το λιμενικό για μία έγκυο από μία Σαμιώτισσα να την πάνε στο νοσοκομείο και αντί γι’ αυτό, την πήγαν προς την άλλη. Τεσσεράμισι ώρες την έψαχναν όλοι, γιατί είχε ειδοποιηθεί το νοσοκομείο και αναγκάστηκαν να την εμφανίσουν. Το μωρό είχε πεθάνει» περιγράφει ο κ. Χούλης, μιλώντας για ξεκάθαρες εντολές που δίνονται στο λιμενικό από κυβέρνηση και υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Κάνουν ότι δε γνωρίζουν και λένε ότι αυτά είναι προπαγάνδα και θα διατάξουν έρευνα, άρα ή κάτι ξέρουν και κρύβουν ή καθοδηγούν την έρευνα» λέει σχετικά.
Τα βασανιστήρια και όσα βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δε χωρούν σε λέξεις. «Τους παίρνουν το κινητό να μην καταγράψουν κάτι, τους ψάχνουν, τους παίρνουν τα λεφτά για να μην ξαναέρθουν και περνάμε στη βία: Welcome to Greece και μπουνιά μπροστά στο παιδί σου, σωματικοί έλεγχοι με το ίδιο γάντι σε όλους, σε μωρά μήπως έχουν κάτι στην πάνα μέχρι και… να τους πετάξουν στη θάλασσα».