Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «κοροϊδία» την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν τα κόμματα της ΕΕ προβλέπει την ασυδοσία των πολυεθνικών. «Για αυτό υπάρχει η ΕΕ, για να υπερασπίζεται αυτά τα συμφέροντα», σημείωσε.

«Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση χρειάζεται οπωσδήποτε ουσιαστικά μέτρα και να πας στην αιτία και στην ουσία του προβλήματος και η ουσία του προβλήματος είναι να καταργήσεις αυτή τη Συνθήκη της ΕΕ, να φύγεις από αυτά τα δεσμά και από αυτή τη φυλακή και βεβαίως να πάρεις συγκεκριμένα μέτρα. Να σας πω μερικά από αυτά; Για να εξηγούμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει πληθωρισμός και τι σημαίνει ακρίβεια και πώς ανεβαίνουν οι τιμές: Το ζήτημα για παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησε η ΕΕ, δίνοντας αβέρτα ζεστό χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού, σε μεγάλη άνοδο των τιμών, γιατί βεβαίως η μάζα του χρήματος που κυκλοφορούσε ήταν μεγαλύτερη από αυτό που μπορούσε να είναι η μάζα των εμπορευμάτων που μπορούν να παραχθούν. Είναι φυσιολογικό αυτό. Γι’ αυτό ρώτησα και χθες τον κύριο Μητσοτάκη: “Αυτά κύριε Πρωθυπουργέ δεν σας τα μάθαν στο Harvard, όπου υποτίθεται σπουδάσατε; Τι σπουδάσατε εκεί;” Είναι βασικά ζητήματα, στοιχειώδη της πολιτικής οικονομίας», σημείωσε.

«Από εκεί και πέρα μιλάμε τώρα για την “πράσινη” μετάβαση και τα «πράσινα άλογα» γενικά, αλλά εδώ έχει επιπτώσεις συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Και το ζήτημα της απαξίωσης του λιγνίτη και της χρησιμοποίησης του αμερικάνικου LNG, που είναι πιο ακριβό από το ρώσικο φυσικό αέριο, που λόγω του εμπάργκο, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, το επιβάλαμε και η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές. Και το ενεργειακό μείγμα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οδήγησε σε εκτίναξη του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, που μετακυλίστηκε βεβαίως αυτό, αλλά και για την οικονομία συνολικότερα, μετακυλίστηκαν στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ η οποία εκτίναξε το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, είναι η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, λόγω αυτών των γεγονότων, που επίσης συμπαρασύρει την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το κρέας, το γάλα κλπ και αυτό μετακυλίεται φυσικά και στην τιμή των εμπορευμάτων που βλέπουμε στα ράφια», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε:

«Νομίζω ότι ο Κασσελάκης είναι η φυσιολογική πορεία και εξέλιξη ενός εκφυλισμένου ΣΥΡΙΖΑ, εκφυλισμένου ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, που απλώς ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”, μετά τον καταποντισμό που έπαθε στις τελευταίες εκλογές και την γρήγορη αποχώρηση του κου Τσίπρα, που εκλέχθηκε με συγκεκριμένους τρόπους, με διαδικασίες ολίγον lifestyle, ολίγον «αμερικανιάς». Βέβαια, στοιχεία της πολιτικής του πρακτικής είναι από αντιδραστικές, ψευτοπατριωτικές, όπως αυτά που έλεγα πριν, μέχρι δήθεν αξιοποίηση κάποιων αριστερών θεμάτων, οραμάτων, δικαιωμάτων τα οποία είχε η αριστερά».

«ΚΚΕ δυνατό, δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα. Και να πάει να ψηφίσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ», κατέληξε.