Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις ανήκουν ή συνδέονται με ισχυρούς ομίλους που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στους κλάδους της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της μεταποιητικής βιομηχανίας, της εμπορίας τροφίμων, των πετρελαιοειδών, των μεταφορών, καθώς και στο χρηματοπιστωτικό τομέα» και πρόσθεσε ότι «σε ένα τέτοιο τομέα η αστική τάξη της χώρας στήριζε πάντα, τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια και στηρίζει και σήμερα τις προσδοκίες της για ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας».

Τόνισε ότι «το «τουριστικό θαύμα» που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 ως σήμερα, με μια μικρή εξαίρεση τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, μόνο θαύμα δεν ήταν για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουρισμό».

Όπως εξήγησε οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης «κρύβουν από πίσω πάντα μια τεράστια αύξηση της εκμετάλλευσης που είναι αναγκαία προϋπόθεση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία του πολέμου, σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων «κυριολεκτικά έτριβαν τα χέρια τους» με τις πολεμικές και άλλες πολιτικές ή στρατιωτικές κρίσεις σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες και προσέθεσε:

«Δείτε πώς αντιμετώπισαν τους Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες και πώς αντιμετωπίζουν τώρα τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που είναι περισσότερο εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. Ήδη έχουν φτιάξει δουλεμπορικό δίκτυο για την εκμετάλλευσή τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλες τις μεγάλες τουριστικές περιοχές. Αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, που όλοι τους συνολικά έχουν προετοιμάσει, ως ευκαιρία για αναβάθμιση της θέσης τους, της κερδοφορίας τους στο πλαίσιο του λυσσασμένου ανταγωνισμού τους».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «στήριξε και στηρίζει όλα τα διαχρονικά αλλά και τα επείγοντα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης, Δήμων και Περιφερειών, μέτρα υγείας και ασφάλειας».

Αναφερόμενος στον κοινωνικό τουρισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται άμεσα, τώρα, να διευρυνθούν τα κριτήρια των δικαιούχων, αλλά κυρίως να δοθεί η δυνατότητα σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων να μπορέσουν να κάνουν διακοπές και αναψυχή. Πρέπει να αποτελέσει κι αυτό καθολικό αίτημα όχι μόνο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά ολόκληρου του εργατικού-λαϊκού κινήματος».

Στις 20.00, ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου, στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

Ενώ την Κυριακή 29 Μάη, στις 20.00, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Χανίων, στο κέντρο «Ευτυχία Παλλάς» στο Κολυμπάρι Χανίων.