Με εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων στις 34 ΤΟΜΥ της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην κατάσταση συνολικά της δημόσιας υγείας, που επιδεινώθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας τις ελλείψεις και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. «Παλεύουμε για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό” σημείωσε, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις κατά καιρούς του κόμματος. “Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μονιμοποίηση όλων των γιατρών, νοσηλευτών, όλου του προσωπικού, να μην είναι έρμαια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις τους να γίνουν αορίστου χρόνου και χωρίς μοριοδότηση με υπουργική απόφαση, να γίνουν προσλήψεις και νέου προσωπικού για να καλυφθούν πραγματικά οι ανάγκες», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Επεσήμανε, ότι το ΚΚΕ μπορεί και θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, θα ασκήσει πίεση «παρότι οι κυβερνώντες έχουν χαράξει μια ρότα, προδιαγεγραμμένη προκειμένου να ενισχύσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας αφού βασική κατεύθυνση της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι υποστηρικτική των ιδιωτών». Πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ η υγεία «δεν μπορεί να υπάγεται στο κριτήριο του κόστους – οφέλους, πελάτης και κέρδος», ενώ θα έπρεπε η ΠΦΥ να ενισχυθεί, να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, να υπάρξει άμεση παρέμβαση στο κρίσιμο θέμα της πρόληψης. «Εμείς παλεύουμε και για προσλήψεις προσωπικού, να λυθεί το ζήτημα άμεσα και σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κατά τη συνάντηση με τους εργαζομένους στο Μετρό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «ξέρουμε τα προβλήματα, τα παρακολουθούμε, φωνάζουμε, συμμετέχουμε στους αγώνες, κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους γιατί εκεί κρίνεται και το δίκιο της εργατικής τάξης, εκεί έχεις κατακτήσεις, εκεί μπορεί να κερδίσεις έστω μια ανάσα ανακούφισης, κάτι να γίνει, να ανοίξει ένας δρόμος. Αλλά βλέπετε ότι δυστυχώς και λέω δυστυχώς, γιατί επιβεβαιωνόμαστε στα άσχημα που βιώνετε κι εσείς και όλη η εργατική τάξη της χώρας, είτε στα μνημόνια είτε μετά με την κάποια ανάκαμψη πάλι την πληρώνει ο ίδιος, υποζύγιο είναι ο εργάτης, ο λαός, δεν είναι κανένας άλλος.
«Βλέπετε τώρα, λεφτά βρίσκουν για να δίνουν στους εφοπλιστές με νέες φοροαπαλλαγές, αλλά δεν βρίσκουν για τον εργάτη, να αυξήσουν λίγο τους μισθούς όταν η ακρίβεια τώρα και με την ενεργειακή κρίση, με τον πληθωρισμό, έχει φτάσει στα ύψη, ενώ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Ή κρατιούνται όλοι αυτοί οι οι μνημονιακοί νόμοι που καθόρισαν το εισόδημα.
»Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί σκιρτήματα αγωνιστικά έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μπορεί να μην είναι γενικευμένο, να μην έχει οδηγηθεί ο κόσμος σε εξέγερση, γιατί ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι μια πραγματική εξέγερση, δηλαδή ένα παλλαϊκό μέτωπο, ένας αγώνας πανελλαδικός ενιαίος απ’ όλο το λαό, απ’ όλη την εργατική τάξη, όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τη νεολαία, να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Εμείς λέμε ότι πρέπει η εργατική τάξη να προετοιμάζεται από τώρα και τα σωματεία και να οργανώνουν τη δουλειά».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην απεργία της 9ης Νοέμβρη λέγοντας πως: «Η απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 9 του Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει, να ταρακουνήσει και το σύστημα και την κυβέρνηση που έχει σοβαρά προβλήματα και άρα χρειάζεται να επιδράσουμε σε αυτό που λέμε συνείδηση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.
»Εδώ η εργατική τάξη πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο, αυτή είναι η πρωτοπόρα δύναμη στην κοινωνία και πρέπει να το καταλάβουν οι εργάτες και οι εργάτριες ότι πρέπει να τραβήξουν όλο το λαό. Με αυτούς μπροστά για να πάμε για άλλη εξουσία, για άλλη κοινωνική οργάνωση που να παίρνεις άλλα μέτρα στην οικονομία που να ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα, τον εργάτη, τον φτωχό άνθρωπο και όχι τους μεγάλους και τους λίγους, για να τους πετάξουμε στην άκρη αυτούς όλους, που έχουν την πραγματική εξουσία. Γιατί χωρίς τον κεφαλαιοκράτη μπορεί να ζήσει ο εργάτης, αυτός οικοδομεί, φτιάχνει, μπορεί να δουλέψει την επιχείρηση και σχέδιο τέτοιο υπάρχει αρκεί να υπάρχει τέτοια κυβέρνηση που να υπηρετεί τα εργατικά συμφέροντα, τα λαϊκά συμφέροντα.
»Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας, με επιμέρους μερεμέτια δεν γίνεται τίποτα, ούτε με το να περιμένουμε να φύγει ο Μητσοτάκης και να έρθει κάποιος άλλος όπως ο Τσίπρας, λες και δεν τον γνωρίσαμε κι αυτόν. Γιατί αυτοί στα βασικά ζητήματα έχουν ίδια πολιτική, άμα τους πει ο εφοπλιστής, μια δύναμη απ’ την ΕΕ, τις ΗΠΑ άμα τραβήξει το αυτί βάζουν την ουρά στα σκέλια, σκύβουν το κεφάλι και βάζουν την τζίφρα στα αντεργατικά μέτρα, στους αντιλαϊκούς νόμους να μειώνεται το εισόδημα, ο μισθός, να μη δίνονται παροχές στην υγεία, στην παιδεία όλα αυτά δηλαδή, που φτιάχνουν την ευημερία του ανθρώπου και της εργατικής λαϊκής οικογένειας».