Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «δεν υπάρχουν συλλογικές ευθύνες ούτε ευρωομάδων ούτε εθνικών κομμάτων» και κατηγόρησε τη ΝΔ για «αγωνία καταλογισμού της υπόθεσης στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από τις πρώτες κιόλας ώρες», επισημαίνοντας ότι «όσο αλήθεια είναι ότι η κ. Καϊλή ανήκε έως την Παρασκευή το απόγευμα στο ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι λειτούργησε σε απόλυτη σύμπλευση με τη ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν ξέρω γιατί ερεθίζονται στη ΝΔ από αυτές τις αλήθειες».

Ερωτηθείς  γιατί η κ. Καϊλή δεν διεγράφη νωρίτερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Δ. Μάντζος σημείωσε ότι «αν στη ΝΔ γνώριζαν ότι πίσω από μία πολιτικά σοκαριστική και εντελώς εσφαλμένη τοποθέτηση για το Κατάρ, υπήρξε και υπόθεση διαφθοράς και παράνομων συναλλαγών, θα έπρεπε να το είχαν πει εγκαίρως! Αν όχι στην Εισαγγελία των Βρυξελλών, ας το έλεγαν σε εμάς τουλάχιστον. Αν η ΝΔ τα ήξερε όλα αυτά και κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη, ελέγχεται που δεν μας… βοήθησε να διαγράψουμε την κ. Καϊλή».

«Η κ. Καϊλή διεγράφη για την εμπλοκή της στην υπόθεση του Κατάρ. Για τη λειτουργία της ως Δούρειου Ίππου στην υπόθεση των υποκλοπών έχει εξηγηθεί ότι, αν διαγραφόταν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και εισηγήτρια των σοσιαλιστών στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA, θα προκαλούσε την εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνουν στην ανεξαρτησία της επιτροπής και αποπειρώνται να επηρεάσουν το περιεχόμενο του πορίσματος. Είμαστε μακριά από τέτοιες αντιθεσμικές πρακτικές», ξεκαθάρισε ο Δ. Μάντζος.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι πολίτες κάνουν μία «καταθλιπτική σύγκριση» μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, βλέποντας «από τη μία, ένα ευρωπαϊκό κράτος που αποκαλύπτει και, από την άλλη, μία χώρα όπου η δικαιοσύνη κινείται με τους… δικούς της ρυθμούς και η Βουλή δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων. Κάνουν τη σύγκριση τι έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς κουκουλώνει το σκάνδαλο των υποκλοπών η Βουλή των Ελλήνων, χειροκροτώντας και συγκαλύπτοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Πρέπει να σπάσουμε το δίπολο “αποκάλυψη εναντίον συγκάλυψης”. Και αυτός σπάει μόνο με ισχυρούς δεσμούς και βαθύτερη Δημοκρατία. Αν δεν το καταφέρουμε, οι νέοι πολίτες θα έχουν στρέψει για πάντα την πλάτη του στην πολιτική. Το ”καμπανάκι” είναι για όλους μας. Και η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί της δημοκρατίας πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ισχυρή δημοκρατία και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς, των συμφερόντων και της ασυδοσίας», επεσήμανε.