Υπενθύμισε ότι «δεν είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτός ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από τις 7 Νοεμβρίου».

Ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» που αφορά στο γεγονός ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του επιτοκίου χορηγήσεων. Με απλά ελληνικά, ένα ευρώ που αποταμιεύεται σε μία ελληνική τράπεζα κοστίζει σε εκείνη 0,05% σύμφωνα με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων, την ώρα που το ίδιο ευρώ, αν το πάρει ένα νέο νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, από την ίδια τράπεζα, θα κοστίσει 4,85% σε επιτόκιο. Αυτό δημιουργεί ένα κενό και μία νέα μορφή κερδοφορίας στις τράπεζες. Είναι υπερκέρδη, «ουρανοκατέβατα κέρδη» για τις τράπεζες».

Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της Ισπανίας, στο Κοινοβούλιο της οποίας «ψηφίστηκε ήδη έκτακτη εισφορά στον πληθωρισμό κερδών που δημιουργείται μέσα σε μια κρίση. Αυτήν τη στιγμή, οι Ισπανοί περιμένουν 1,5 δις από αυτές τις έκτακτες εισφορές. Γιατί να μην πάρουμε και εμείς αντίστοιχους πόρους σε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο πονά;». Υπογράμμισε ότι πρόκειται για την ίδια φιλοσοφία με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να υιοθετήσει, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμόσει στην πράξη.

Ο Δημήτρης Μάντζος αναρωτήθηκε «πώς μπορεί κάποιος να έχει κόντρα με τους ισχυρούς όταν χαϊδεύει τα συμφέροντα;» και έφερε ως παράδειγμα την εποπτεία των funds, υπογραμμίζοντας: «Εμείς προτείνουμε η ρύθμιση των δανείων από τα funds να γίνεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τους ίδιους κανόνες που δεσμεύουν και τις συστημικές τράπεζες. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην αγορά που έχουν προτείνει και με τροπολογίες στη Βουλή. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

«Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση δήθεν “κοντράρεται” με τους ισχυρούς χαϊδεύοντάς τους, δίνει αναποτελεσματικά επιδόματα, που δεν ανακουφίζουν τους πολίτες, αντί να ρυθμίσει και να ελέγξει την αγορά. Βλέπουμε ένα κοινωνικό κράτος να εκφυλίζεται σε φιλανθρωπικό. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος α λα Νέα Δημοκρατία», κατέληξε.