Ερωτηθείς για την επιλογή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να προτείνουν την Ελληνίδα πολιτικό ως Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακαλεί την περίοδο εκείνη των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας πως «την επιλογή Καϊλή επιθυμούσε έντονα η ιταλική αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και έγινε ανεκτή από την αντίστοιχη ισπανική – δύο δηλαδή από τις πιο ισχυρές αντιπροσωπείες εντός της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Προσθέτει μάλιστα, ότι είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την επιλογή τους αυτή, εκφράζοντας τις ανησυχίες του λόγω και των σχέσεων που φέρεται να είχε αναπτύξει η Ελληνίδα πολιτικός με Έλληνες ολιγάρχες από την εποχή που ήταν ακόμα βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. «Ακόμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είχε εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες του, αλλά δεν είχε όρεξη να μπλοκάρει μια υποψηφιότητα του κόμματός του. Σήμερα πληρώνει την αδυναμία του αυτή» συμπληρώνει ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας των φιλελευθέρων του RenewEurope, Σόφι ιντ Βελντ. Μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA για τα κακόβουλα λογισμικά και τις υποκλοπές στηλιτεύει την συνολική στάση της Καϊλή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για θέσεις που ήταν πολύ κοντά σε αυτές του Έλληνα πρωθυπουργού και όχι με αυτές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.