Άρθρο αναφορικά με την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30-31 Μαϊου, για «μερικό ενεργειακό εμπάργκο» στη Ρωσία, υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ειδησεογραφικό site iEidiseis.gr

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Μια πολεμική σύρραξη, δεν είναι ποτέ μόνο μια αναμέτρηση με όπλα». Καταδικάζοντας και ορθά, τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία, «η ΕΕ εγκλωβίστηκε ανάμεσα στα αντικρουόμενα ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα αυτού του πολέμου, φτάνοντας σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να έχει χτυπήσει ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στο 8,1%».

«Στόχος παραμένει πάντα, τουλάχιστον στη θεωρία, η διακοπή της χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου, καθώς η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία περίπου 1 δισ. ευρώ ημερησίως για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Προσωρινή εξαίρεση θα ισχύσει μόνο για τις χερσαίες μεταφορές μέσω αγωγών, για να τροφοδοτούνται η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία με φθηνότερο πετρέλαιο. «Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που ορισμένες χώρες επωφελούνται, τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν ένταση της ακρίβειας» τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, «στην Ελλάδα, ελέω Μητσοτάκη, θα ζήσουμε όχι μόνο ένταση αλλά και συνέχιση της ακρίβειας, καθώς πέρα από την σπουδή της κυβέρνησης μη τυχόν και βλάψει τα συμφέροντα των εγχώριων αεριούχων της ενέργειας, θα έχουμε πλέον και εντεινόμενο τον εισαγόμενο πληθωρισμό – Τον Μάιο, είχαμε 10,7% και για τον Ιούνιο οι εκτιμήσεις είναι πως θα φτάσει το 12%.Θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλέγμα κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, από την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης».