Το δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ «είναι το πιο σημαντικό που έχει εγκριθεί ποτέ από τη CEB», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, εξηγεί πως στόχος του δανεισμού «θα είναι να καλυφθεί το κόστος των έκτακτων επιδομάτων διαβίωσης, των συμβατικών αποζημιώσεων στέγασης και των μηνιαίων επιδομάτων για τη φροντίδα των παιδιών».

«Το δάνειό μας έχει σκοπό να απαντήσει στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής τους, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τους κυβερνητικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών», υπογράμμισε ο διοικητής της CEB Κάρλο Μοντιτσέλι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), μέχρι τις 21 Ιουνίου, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαφύγει της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ για προσφυγικό κύμα που θα άγγιζε τους τέσσερις εκατομμύρια ανθρώπους.

Περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν βρει άσυλο στην Πολωνία, με τις επιβεβαιωμένες αφίξεις να ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.