Ένα ιδιαίτερο «μάθημα» έκαναν δάσκαλοι της Ισπανίας, καθώς εμφανίστηκαν στο σχολείο όπου διδάσκουν με φούστες, μετά από ομοφοβική επίθεση σε ένα αγόρι, λόγω της αμφίεσής του. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της EL PAÍS, οι δάσκαλοι Manuel Ortega και Borja Velázquez, θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα στα παιδιά για τον σεβασμό στην ποικιλομορφία, καθώς προβληματίστηκαν από τα ομοφοβικά σχόλια που ακούστηκαν στην τάξη του Ortega προς ένα αγόρι που φορούσε μια μπλούζα με σχέδια manga, την οποία αναγκάστηκε εν τέλει να βγάλει.

Η συμπεριφορά αυτή προβλημάτισε τον δάσκαλο, και αποφάσισε να διδάξει μέσω του παραδείγματός του ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν. Την ενέργεια υποστήριξε και ο διευθυντής του σχολείου, Borja Velázquez, επισημαίνοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι «σημεία αναφοράς» στις τάξεις και ότι οφείλουν να ανοίξουν μια συζήτηση για τον σεβασμό και την ποικιλομορφία.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο της δράσης στο σχολείο, ο Ortega ανέφερε ότι το παιδί που στάθηκε η αφορμή για την κίνηση αυτή δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται πόσο πλήγωσαν το παιδί τα σχόλιά του, ωστόσο παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά των μαθητών από τότε που άρχισαν να φορούν τις φούστες. Σημείωσε μάλιστα ότι ο στόχος ήταν να «σπάσουν» τις παιδικές προκαταλήψεις που συχνά δημιουργούνται από το οικογενειακό περιβάλλον και όχι από το σχολείο. Ο διευθυντής του Δημοτικού εξήγησε ότι ο στόχος ήταν «να διδάξουμε πως οι λέξεις βλάπτουν» και υπογράμμισαν πως «μαζί με τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται καθολικές αξίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ξεκίνησε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Χώρα των Βάσκων το κίνημα #LaRopaNoTieneGenero από τον 15χρονο Mikel Gómez, ο οποίος, όταν δέχθηκε επίπληξη από καθηγητή του επειδή πήγε στο σχολείο με φούστα, μαγνητοσκόπησε τον εαυτό του καταγγέλλοντας το περιστατικό και κάλεσε αγόρια να βγάλουν αντίστοιχα βίντεο, με αποτέλεσμα να εμπνεύσει εκατοντάδες να αναρτήσουν βίντεο φορώντας φούστες.

@nattaalii14

@mikelgmz ? #4n #4noviembre #falda #fypシ #paratii

♬ because it hurts – ??????

Έκτοτε, η 4η Νοεμβρίου έχει γίνει ημέρα με σύνθημα «φορέστε μια φούστα μέχρι το τέλος της σχολικής ημέρας», με εκατοντάδες αλληλέγγυους μαθητές και δασκάλους να συμμετέχουν στο κίνημα. Επισημαίνεται ότι ο δάσκαλος Jose Piñas ήταν ο πρώτος δάσκαλος που υποστήριξε το κίνημα που ξεκίνησε ο Mikel, πηγαίνοντας με φούστα στο σχολείο όπου διδάσκει . «Πριν από 20 χρόνια υπέστην διωγμούς και προσβολές για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου στο σχολείο όπου είμαι τώρα δάσκαλος… Πολλοί δάσκαλοι, γυρνούν απλά από την άλλη πλευρά. Θέλω να συμμετάσχω στον αγώνα του Mikel ο οποίος αποβλήθηκε και παραπέμφθηκε σε ψυχολόγο επειδή εμφανίστηκε στην τάξη με φούστα» είχε αναφέρει ο δάσκαλος.